В търговската мрежа се предлага огромен асортимент от козметични масла. Част от тях са с растителен, а друга с животински произход. Някои са чисти, натурални масла, докато други представляват базови или масажни масла с добавени допълнителни билкови или козметични компоненти. Всеки вид масло може да бъде полезно за тялото, стига да отговаря на конкретни нужди на кожата и да се използва правилно. Тук ще разгледаме три причини, защо да използваме ароматно масло за тяло.

 

Причина №1

Дълбока хидратация на кожата

 

Много хора страдат от суха и чувствителна кожа, без дори да го осъзнават. Тя се проявява чрез сърбеж и усещане за парене и напрежение, особено непосредствено след къпане, което се дължи на допълнителните изсушаващи свойства на болшинството сапуни и твърдата, хлорирана вода. Сухата кожа има неприятното свойство да се лющи и не притежава така желания от всички ни естествен блясък и еластичност.

 

Дехидратираната кожа е много по-склонна към образуване на стрии при драстично напълняване, поради което на бременните жени винаги се препоръчва да използват редовно някакъв вид козметично или растително масло. Маслата, независимо от техния състав и предназначение са богати на ценни за кожата аминокиселини, витамини и минерали, които подпомагат храненето и обновяването на клетките. Едно масло, използвано редовно може да направи чудеса при суха и старееща кожа.

 

Причина № 2

Идеално лечебно средство

 

Едно масло за тяло, особено ако е подбрано внимателно, според своя състав и полезни свойства може да се справи с много здравословни проблеми. Някои растения имат отлични лечебни характеристики, които се проявяват много по-бързо и ефективно, когато са смесени с подходящо базово масло. Мазнините улесняват проникването на лечебните съставки в дълбоките слоеве на кожата, а от там и достигането им до мускулите, ставите и дори до вътрешните органи.

 

Източните лечебни практики залагат предимно на масаж, извършен със специални масла и това не е случайно. Още от древността е известна ползата от затоплящата разтривка при настинки, а също и при травми и болки в ставите и мускулите, възникнали вследствие на тежко физическо натоварване или инцидент. Маслата за тяло улесняват движенията на ръцете и в същото време освобождават своите ценни съставки и по този начин разгръщат своята изключителна сила в борбата с голяма част от болестите и неприятните състояния в тялото.

 

Причина №3

По-добро качество на масажа

 

Както вече загатнахме, маслата за тяло са вероятно най-важният компонент от един масаж, след ръцете на масажиста, разбира се. Те правят леко плъзгането на дланите по кожата и позволяват да се приложат различните лечебни техники. При масаж се използват предимно, така наречените ‘’базови’’ масла, които представляват вид растителни масла, към които са добавени билкови смеси или малки количества етерични масла.

 

Според вида на масажа, използваните масла трябва да притежават успокояващи, тонизиращи или стягащи кожата свойства. При антицелулитните масажи се използват масла с богато съдържание на съставки, които доказано притежават способност да подпомагат изгарянето на мазнините. Това са продукти, обогатени с екстракти от водорасли, кофеин или капсацин. Тези масла не бива да се прилагат върху наранена и възпалена кожа, както и в по-чувствителните зони от тялото, като интимните части.

 

Кога е необходимо да използваме масло за тяло?

 

Към маслата можем да прибягваме винаги, когато почувстваме нужда. Върху сухата кожа трябва да бъде нанасяно специално хидратиращо и подхранващо масло, непосредствено след всяко къпане. Това ще намали сърбежите и лющенето и ще подобри визията на кожата. Подхранващо и хидратиращо масло може да се използва както в горещите, така и в студените месеци от годината, като за целта е важно да се ползват подходящите продукти. Ментолът има способност да охлажда и освежава, което го прави чудесен летен продукт, докато други билкови масла действат затоплящо и предпазващо от простуди през зимата.

 

Ако кожата ви не се нуждае от овлажняване, можете да използвате масло за тяло само по време на масаж или като средство за успокояване на кожата след някои козметични интервенции. Епилацията с кола маска е една агресивна процедура, след която е необходимо кожата да се възстанови и успокои в кратки срокове. Лекото розово масло е идеалното решение в този случай.