Ако искате да се погрижите за своето здраве и да бъдете във форма, бягането е един от най-лесните и приятни начини да го постигнете. Кратка сутрешна обиколка в парка ще ви раздвижи, ще ви зареди с енергия и така ще се чувствате свежи през целия ден. За да започнете да бягате ви трябват само подходящ екип, чифт маратонки, желание и постоянство, а резултатите няма да закъснеят.

Днес ще ви разкажем за 5 от ползите от бягането върху фигурата и здравето ви. Ето и кои са те:

1. Ставите са тези, които свързват всички кости в нашето тяло и са създадени, за да се движат. Те са с различна подвижност, размер и форма и поддържат стабилността на целият ни скелет. Ползите от бягането върху костите е много голямо. Защо ли? Защото при липса на активно движение, се получава увреждане на ставния хрущял и той започва да се разпада. В резултат на това ставите започват да се търкат една в друга, което води до скованост и ограничено движение, свързано с много неприятна болка. С подходящо и не много натоварващо темпо този проблем може да бъде предотвратен или неутрализиран.

2. Бягането оказва влияние и на дихателната ни система, защото тогава белите дробове се насищат с повече кислород, като така се увеличава ефективността им, което от своя страна подобрява дишането и работата на сърдечно-съдовата система. Приливът на кислород спомага и за прочистването на организма от токсини и други вредни вещества.

3. Големи са ползите от бягането и върху нервната система. То увеличава активността на мозъка, от което ние ставаме по-концентрирани и ефективни в ежедневните си задачи. Освен това бягането подобрява качеството на съня, намалява стреса и така човек се справя по-лесно с депресията и лошото настроение.

4. Освен всичко друго бягането помага и за намаляване на мазнините в организма. Дори един лек джогинг може да изгори излишните калории и да ви помогне да се справите с наднорменото тегло, а в комбинация с подходяща диета и постоянство резултатите няма да закъснеят.

5. За физическото ни здраве също има ползи от бягането, защото когато спортуваме се заздравяват мускулите и сухожилията на цялото тяло и така човек става по издръжлив на натоварвания, а тялото му е стегнато и добре оформено. Това е от особено голямо значение за жените, които винаги си мечтаят за стегнати корем и дупе и красиви и стройни крака.

Бягането е един от начините да поддържате добро здраве и форма. При редовни тренировки, съчетани с правилно хранене, много скоро ще забележите положителен ефект от него не само върху тялото си, но и върху целия си организъм.