Направете гозбите си по-вкусни и подобрете здравето си, като добавите пресни билки към храната. Ето как розмарин, магданоз, мента, риган и мащерка са с огромни ползи за вашето здраве.

 

1. Увеличете умствената сила с розмарин

 

Ето една голяма причина да поддържате в кухнята си ароматен розмарин: Напоследък учените от Центъра за изследване на мозъците, изследователската дейност и храненето в Обединеното кралство съобщават, че има по-високи нива на една от основните химични съединения на тази билка, която е свързана със скоростта и точността на когнитивните резултати на участниците в проучването. Колкото по-високо е нивото на съединението в кръвта, толкова по-добър е резултатът.

 

2. Предотвратете рака на гърдата с магданоз

 

Добавете магданоз в салати за по-високи нива на апигенин. Проучване - в изследванията за профилактика на рак на гърдата показва, че когато плъхове с определен вид рак на гърдата са изложени на апигенин, те развиват по-малко тумори и забавят образуването на тумори в сравнение с плъховете, които не са изложени. Апигенинът блокира създаването на нови кръвоносни съдове, необходими за растежа и умножаването на туморите.

 

3. Почиствайте дебелото черво с мента

 

Синдромът на раздразнените черва (IBS) засяга до 20% от българите и много повече жени, отколкото мъжете. Миналата година учените от университета в Аделаида в Австралия показаха как ментата помага да се облекчи IBS чрез активиране на канал за борба с болката в дебелото черво. Той намалява болката, особено на тези, активирани от ядене на чили и горчица.

 

4. Борба с възпалението с риган

 

Изследванията в Сборника на Националната академия на науките показват, че когато мишките с възпалени лапи се лекуват с активен ингредиент - бета-кариофилин (E-BCP) - отокът утихва в 70% от случаите. Е-BCP свързва структурите в мембраната на клетката, като потиска производството на вещества, които сигнализират за възпаление.

 

5. Вземете си антиоксиданти от прясна мащерка

 

Поръсете с прясна мащерка сьомгата или пилето, които ще поставите на скарата: Сред пресни билки, мащерката има второто най-голямо количество антиоксиданти (градински чай има малко повече), според капацитета на абсорбцията на кислородния радикал - мярка за способността на храната да се пребори с болести от свободни радикали. Мащерка също е много добър източник на витамини А и С, както и желязо и диетични фибри.

 

Може да получите още полезна информация за приложението на билките в сайта bilkabg.com