Алое Вера е едно от най-често използваните днес растения за лечебни цели. Уникалното при него е, че може да се приема както външно, под всякаква форма и в различни комбинации, така и вътрешно, под формата на сок за пиене. На пазара днес се предлагат различни марки сок от Алое Вера с различна чистота и концентрация и това е така, защото този природен лек се търси – търси се от хора с различни проблеми и заболявания.

 

При кои състояния можем да се доверим на Алоето?

 

Охлузни и порезни рани

 

Алое Вера и по-конкретно гъстото желе, съдържащо се в месестите му листа се използва най-често при изгаряния и възпаления на кожата. Самата консистенция на желето наподобява течността, която се появява на повърхността на кожата при охлузни и порезни рани. Тази прилика съвсем не е случайна – тя има за цел да ни покаже, че екстрактът от Алое Вера може също така успешно да подпомогне възстановяването на кожата, а понякога дори по-бързо и ефективно.

 

Слънчеви изгаряния

 

Всеки от нас поне веднъж в живота си е изгарял на силното слънце и знае колко болезнено може да бъде това. Особено при изгаряне трета степен болката е толкова силна, че дори докосването на дрехите причинява неприятно усещане. В такъв случай е изключително необходимо да разполагаме с някаква форма на Алое Вера.

 

Най-добре е това да бъде прясно отделен от листата сок, но тъй като едва ли разполагаме с толкова много растения, за да извлечем сами достатъчно количество, може да се използва сок за пиене или друг успокояващ медикамент за външно приложение, съдържащ Алое Вера във висока концентрация. Алоето успокоява раздразнената кожа мигновено, благодарение на специалните полифеноли, съдържащи се в гелообразния сок и в същото време спира възпаленията и помага на кожата да се регенерира по-бързо.

 

При ставни и мускулни болки

 

От болки в краката, коленете, лактите и гърба страдат не само хората от третата възраст. Такива състояния преживяват много често и хората на тежкия физически труд и активните спортисти. Прекомерното физическо натоварване води до микроскопични мускулни разкъсвания и възпаления на ставите, а това е не само болезнено, но и затрудняващо движенията на тялото.

 

На пазара можете да откриете продукти на базата на Алое Вера, предназначени именно за спешна помощ при болки и възпаления на опорно двигателния апарат. Някои от тези продукти не се продават в аптеките и дори не се предлагат конкретно, като медикамент, но въпреки това изпълняват именно тази функция – да лекуват и облекчават болките в ставите и мускулите на цялото тяло.

 

При проблеми на храносмилателната система

 

Тук, както вероятно се досещате външният прием на Алоето не може да помогне, поради което се налага сокът да се приема под формата на напитка или капсули. В аптеките има различни сокове и нектари за пиене, но те често съдържат или подсладители или консерванти, които сами по себе си вече увреждат стомашната лигавица.

 

Чистият сок от Алое Вера действа лечебно на стомаха и червата, като подпомага перисталтиката, намалява подуването на корема и улеснява работата на отделителната система. Като изключително ефективно средство за лечение на рани, сокът от Алое може да лекува дори язва на стомаха и дванадесетопръстника. Ензимите в сока от Алое Вера успокояват възпалението и стимулират възстановяването на тъканите на клетъчно ниво.