За пореден път в Банско се проведе кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Както е известно, на 28 февруари и на първи март тази година зимният ни курорт бе домакин на Супер-Г и Алпийската комбинация. Това показва, че Банско е на изключително високо ниво. Министърът на туризма Николина Ангелкова е на мнение, че зимният ни курорт има благоприятни перспективи за развитие, тя споделя стратегия за развитието на туризма на община Банско.

Фактите, че събитието в Банско се отразяваше от страната на 28 телевизии, над 300 журналисти съобщаваха за новините показват значимостта на курорта за страната ни. България стана център на световните новини! Това е прекрасна възможност не само за Банско, но и за страната ни да покажи своите културни традиции, уменията и талантите на своя народ, ценностите и своята специфична идентичност.

Всеки хотел в Банско предлагаше за своите клиенти уютна и луксозна обстановка, която излъчваше специфичната си топлина на фона на студените зимните дни.

Страната ни става все по-популярна дестинация за чужденците. През зимния сезон на 2011 година, когато отново в Банско бе проведени състезания за Световната купа, страната ни бе посетена от над 930 000 туристи, което е с 6% повече спрямо същия период на преходната година. След Световната купа в зимния ни курорт през 2012 година отново бе постигнат ръст от чуждестранни туристи в размер на 5%. През 2014 година в другия ни зимен курорт в Боровец бяха проведени състезания за Европейската купа по ски, които доведоха до ръст от страната на чуждестранните туристи в размер на 5%, които като цяло надхвърлиха един милион.

За настоящия зимен сезон в България през януари бе отчетен ръст от чужденци в размер на 10%. Предвид визовите облекчения през същия период на 2015 година бе отчетен ръст от турски туристи в размер на 41%.

Експертите са на мнение, че след провеждането на Световната купа по ски в Банско ще бъде отчетен по-голям ръст от чужденци спрямо миналата година.

България има огромен потенциал за развитието на скитуризъм в страната, има стратегия и план за действия за развитие на екотуризъм в природните паркове.

Крайно време е за обединяване на всички заинтересовани - местните власти и правителството за изграждането и развитието на ски инфраструктура в зимните ни курорти, за намирането на подходящия баланс и постигане на успех.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подкрепя изграждането на въжена линия в Банско, тя настоява за намиране на добри решения и постигане на промяна по този въпрос, за обединяване на усилия и спазване на всички екологични норми.

Кметът на община Банско подкрепя решението на Николина Ангелкова, той смята още, че има необходимост за изграждане на втори ски лифт и уплътняване на ски зона.