Бранд билдинг се гради по опорни рекламни стратегии. Като цяло корпоративната идентичност и бранд билдинга са си похвати изцяло на маркетинга. Именно силната и целенасочена маркетингова стратегия си служи с тях, за да създаде от една фирма много повече – да я направи марка и символ на определен продукт или дейност. Потапяйки се в дълбоките води на маркетинга, много специалисти днес сочат именно дизайна на лого, като една от първите крачки за създаването на бранд. Именно дизайна и патента на едно уникално лого, създава последващи предпоставки за създаване на определена и специфична марка.

 

Как се проектира лого, което става предпоставка за бранд билдинг?

Казано семпло, като всяко друго лого на фирма все пак. Логото за брандинг не е извънземно лого, то има всички характеристики на останалите дизайни на лога за фирми и организации. То трябва да е семпло, характерно, умело изработено и проектирано и в крайна сметка да носи характера на цялостния облик на фирмата и посланието му. Така погледнато едно лого има доста мощно въздействие, въпреки че е с размерите на петънце образно казано. Постигането на толкова синтезиран дизайн не е лесна задача обаче. Професионалните лого дизайнери се изправят пред редица предизвикателства, преди да достигнат до сърцевината на уникалния за една фирма лого дизайн. Ето и основните качества на едно добро лого за бранд билдинг:

- Трябва да е максимално изчистено, разчетливо и характерно;

- Да бъде наситено с определен подтекст ориентиран към потребителя;

- Да следва характерните белези на фирмата, цветната и палитра, информация за дейност и така нататък;

- Трябва да е функционално и гъвкаво. Тоест да го използвате на всякакви носители и по всякакъв вид рекламни канали;

- Да бъде описателно, но не буквално;

 

Точно логото с такива характеристики ще даде успешен старт на изграждането на марката ви, която също като логото е добре да регистрирате и патентовате!

 

Как да започнем изграждането на бранда, след като имаме дизайн на лого с уникален характер?

Стъпките да си изваете собствена характерна марка, донякъде преповтарят стъпките по дизайна на логото, но с включването му вече в стратегията ви за развитие и налагане на пазара. Също, както логото името на бранда ви трябва да е уникално и най-добре е то да бъде измислено заедно с лого дизайна и в допълнение към него. Кратките характерни, описателни, но същевременно различни наименования са най-запомнящи се. За да се запомни марката ви е нужно, освен характерно лого и име, тя да има и пряка връзка все пак с дейността на фирмата ви. Един драстичен пример: ако предлагате косачки за трева, няма да изберете за лого стилизирано сърце нали? Така или иначе идеята ще се завърти около косачката, тревата, градината и прочие, затова връзката дейност – смисъл – лого - бранд е толкова важно да бъде непрекъсната.

Най-много, добре проектираната и изпълнена корпоративна идентичност, допринася за изграждането на дадена марка. Тази идентичност е направо готова схематична стратегия за бранд билдинг, чрез дизайн на лого. Трябва само да я използвате умело и активно, за да утвърдите собствения си бранд с времето. Най-големият индикатор за доброто представяне и утвърждаване на логото и бранда ви е опита, той да бъде плагиатстван. Все пак лесна аритметика е да свържеш две и две – щом те копират, значи добре се котираш на пазара в нишата си и конкуренцията иска да е като теб! Налагането на марката се прави и чрез рекламните материали, и чрез социалните медии, и като част от широкия маркетинг на самата фирма. Нужно е постоянно публично присъствие и шум, за да започнат хората да разпознават дадена марка.

Тук не става въпрос само за реклами на продукти и услуги, индиректната реклама също работи за утвърждаването на бранда. Така например, показвайки специалисти и експерти на бранда ви по телевизията, си е чиста проба реклама. Добрите отзиви на служителите ви и желанието на хората да работят за вас, също е бранд билдинг. Разбира се стандартни похвати за реклама са и класирането на първи места в търсачките онлайн. Днес по-могъща медия от мрежата няма, така че СЕО-то ви трябва да е на ниво също, за да изведете бранда си на предни позиции. Вашия дизайн на лого е вашата марка и вашата марка е дизайна ви на лого!