Продължаваме да ви запознаваме с различните и често срещани грешки на собственици на кучета.

 

Не предлагат достатъчно физическа активност на своя любимец

 

Активното движение е основна необходимост за всяко куче. Липсата му може да доведе до сериозни здравословни и поведенчески проблеми. Разбира се, някои кучета се нуждаят от повече активности, други от по-малко, но всички имат необходимост от повече от обикновени разходки, задоволяващи чисто физиологичните им нужди.

 

На първо време направете сами оценка на физическата активност на своя любимец. Кучето ви неспокойно ли е? Усещате ли признаци на скука в държанието му? Хиперактивно и развълнувано ли е през по-голямата част от времето? С наднормено тегло ли е? Намирате ли къщата си най-често в безпорядък и като след битка между кучето ви и неговите врагове дивана и домашните обувки? Ако дори само на един от тези въпроси отговорът ви е положителен, то вашето куче се нуждае от повече движение от това, което му осигурявате към момента.

 

Освен от физическа, кучетата се нуждаят и от умствена активност, която често е подценявана от собствениците. Опитайте игри, в които кучето ви трябва да избира, да проследява или да се състезава със себеподобен. Всяка игра отново трябва да е строго съобразена с породата на животинчето.

 

Пропускане на профилактични прегледи при ветеринарен лекар

 

Нали не сте от хората, които чакат кучето им да се разболее и едва тогава да го запознаят с ветеринаря? Ако сте, е поздравления: нито сте единствените, нито сте отличници в отглеждането на домашни любимци. Много собственици пропускат или отлагат рутинните посещения при ветеринар, освен при крайно належащ случай. Вероятно си казвате, че кучето ви е здраво, не се оплаква и няма смисъл да го стресирате с посещения във ветеринарния кабинет. Нерядко е и опит за избягване на ненужни разходи за профилактика, което е едно крайно погрешно мислене, ако наистина искате да бъдете отговорен собственик на куче.

 

 

Ветеринарят е ключов елемент от отглеждането на кучето. Докторът може да не е вашият най-добър приятел, но трябва да се превърне в такъв за любимеца ви. Вероятно не знаете, но повечето кучета ще прикриват болката си, докато стане нетърпима, а тогава може да е късно. Един навременен профилактичен преглед може да спести на вас много тревоги, а на кучето – огромно количество болка. Ветеринарният лекар ще ви даде и много напътствия за здравословното отглеждане и хранене на четириногия ви приятел, с каква твърда и мека храна да го храните, какви лакомства са подходящи и какви продукти за орална грижа да използвате. Гледайте на ветеринарния, както и на вашия личен лекар -  важна част от живота ви.

 

В тази връзка е и следващата грешка, която собствениците на кучета допускат:

 

Пренебрегването на оралната хигиена

 

Много хора са на мнение, че лошият дъх е нещо нормално за кучето. Ами, да... Все пак то няма как да си измие зъбите с паста и четка за зъби. В действителност обаче неприятните миризми от устата на кучето ви, могат да са вследствие от някакъв вид стоматологично заболяване. Може да е съвсем елементарно, като натрупване на зъбен камък. Но въпреки това, ако не бъде  навреме диагностицирано, може да доведе до пародонтоза, която пък от своя страна да е причина за загуба на зъби или системни заболявания, като бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания.

 

За да предотвратите риска от подобни заболявания, освен профилактичната ветеринарна грижа, домашната стоматологична помощ също е важна. Използвайте добър стоматологичен продукт за устна хигиена на вашето куче, както и подходящи средства, с които периодично да измивате зъбите му, колкото и трудно да е това. Планирайте също редовно професионално почистване на зъбите при специалист.

 

Припомнете си Често срещани грешки на (бъдещи) собственици на кучета – част 1