Страстта към пътуване е присъща за всеки любознателен човек - изследването на чужди култури, привички, архитектура, история, икономика, природа - това обогатява. 

 

Днес е много лесно да пътуваме - можем да пътуваме с лична карта до 28 държави от Европейския съюз, както и до Сърбия и Македония. Ежедневно има евтини полети до повечето Европейски столици от всички международни летища на България - София, Пловдив, Варна и Бургас. 

 

Загубени в планиране на далечни пътешествия, не осъзнаваме, че около нас всъщност изобилства от култура, история и природа. Държавите в съседство предлагат толкова много преживявания, а са толкова непознати (Всъщност и нашата държава има много непознати места). Да стигнем от София до Скопие или до Букурещ всъщност може да бъде по-бързо отколкото от София до Варна. В много случаи, може да бъде даже и по-евтино, а преживяванията - различни. Румънската столица Букурещ крие много история, а архитектурата на града наподобява тази на Париж. Старият град пък Ви връща в онези времена, за които говорят "хъшовете". От София до Букурещ разстоянието е само 360 км.

Друг интересен град е Скопие, столицата на Македония. Той е толкова близо до Западна България, а културата е толкова различна. Кухнята е уникална - много по-добра от Българската. Стандартът е по-нисък от Българския, което прави цените примамливи. Македонците са колоритни събеседници, което прави прекарването на време с тях наистина интересно. Да не говорим за архитектурата, която ни пренася в "античността", макар и по бутафорен начин. 

 

Макар и близки, съседните дестинации същност са "далечни", защото не знаем достатъчно за тях - има езикови, културни и най-вече психологични бариери, които ни възпрепятстват да запалим колата и да отскочим до Букурещ през уикенда. Всъщност е много лесно когато потърсим информация. Сайтът Travelmix.bg предлага много информация как да организираме пътешествия, както самостоятелно, така и с туристическа агенция. Особено полезни са съветите как да планираме уикенд в Скопие със собствен транспорт или автобус.