Това е въпросът. Когато избирахме как да организираме нашата почивка в Анталия миналата година в крайна сметка опряхме до този въпрос. Разбира се и двата варианта имат своите предимства.  Трябва да решим какви са приоритетите ни. Ние специално се спряхме на самолетна почивка в Анталия от Алфатур, защото пътуваме с малко дете и в крайна сметка бяхме очаровани от организацията и пътуването.


Защо да изберем автобус?

 

Ако се водим от цената и нашата цел е икономична почивка, то съвсем логично ще изберем почивка с автобус. При автобусните почивки, обаче, трябва да имаме предвид няколко неща. Първо - като време пътуването до крайната дестинация е значително по дълго. В зависимост от това дали сме избрали в Турция някой от курортите на Егейско море (Бодрум, Мармарис, Кушадасъ) или Анталия и курортите около нея, то пътуването с автобус ще ни отнеме в първия случай около 14-16 часа, във втория около 18-20. Тук имаме добра новина (предимно за дамите) - при автобусното пътуване никой няма да тегли вашите куфари и ако сте любители на модните ревюта и замисляте смяна на тоалета сутрин, обед, вечер, то при автобусното пътуване можете да препълните куфарите и да не се притеснявате дали са тежки или не.

 

Какво е предимството на самолетната почивка?

 

Предимството е, разбира се, на първо място в пъти по-бързото достигане до крайната точка. Полетите до Бодрум и Анталия са около час. Тук има една малка подробност, която не е за пренебрегване. При избор на почивка в Мармарис или Кушадасъ, така или иначе се каца на летище Бодрум, но после имате преход с автобус до избрания хотел, който в зависимост от неговата локация може да е 2-3 часа. Същото важи и за Анталия. Повечето курорти не се намират непосредствено до града, а някои като Аланя са на около 140 км от Анталия, което са си отново около 2-3 часа (да не забравяме че по пътя автобуса спира буквално на всяка керемидка да оставя други почиващи, което удължава пътуването доста и е откровено казано досадно, но неизбежно).

Отново наблягаме на момента с багажа - ако почивката Ви е около седмица и искате да вземете половината си летен гардероб, уви, ще трябва да се откажете от тази идея. Багажът се тегли на летището и по принцип се гледа бройката на пътниците и багажът да е разпределен по равно (тоест ако сте 3 членно семейство и имате право на 3 куфара, всеки по 20 кг, няма да е добра идея да вземете 2 по 30, или 3 по 40 :-) )

От тук нататък след този важен избор във Ваши ръце е изборът на конкретен хотел - по правило турските 3 и 4 звездни не си отговарят много на звездите, а дори и някои 5 звездни са получили 5-тата си звезда по мистичен начин. Така, че при избора на хотел Ви съветваме да попрочетете мненията на вече пътували и отсядали в конкретния хотел туристи.

Забавлявайте се и весело лято!