Електронната търговия е мечта за всеки предприемач и търговец. Хората имат нагласата, че това е като да продаваш инвентара си в обикновен магазин, че дори и много по-лесно. Но каква е реалността?

 

В един магазин по място, както се водят офлайн магазините, клиентите идват на място, тоест не е нужно да се обработват пристигнали поръчки. Клиентите се изчакват, тоест ако има твърде много клиенти, а някой бърза, ще дойде по-късно.

 

Освен това, не е нужен куриер, защото клиентите сами отнасят онова, което са закупили. В края на краищата, оказва се, че уж сложната офлайн търговия, всъщност излиза по-лесна. Или пък има начин да се промени всичко във ваша полза?

 

Услугата фулфилмънт

 

Има един начин онлайн бизнеса да се облекчи много сериозно и това е използването на услугата фулфилмънт. Тя може да се интегрира успешно към вашия онлайн магазин, така че поръчките да се препращат директно към логистичния център на компанията.

 

Най-лесния начин да разберете фулфилмънт услугата е като гледате на нея като на ваш съдружник, с който сте си поделили задачите. В случая, вие развивате магазина, правите рекламни и маркетингови кампании, а бизнес партньорът поена останалото.

 

Фулфилмънт центъра (вижте в BigArena Fulfillment Center) ще осигурява складова площ (в някои случаи дори безплатно), така че няма да се измъчвате повече от това, че цяла една стая в дома ви е претрупана с вещи.

Фулфилмънт център BigArena

 

Освен това, фулфилмънт центъра ще приема вашите поръчки, ще подготвя стоките за транспортиране към потребителите, ще осигурява необходимите опаковъчни материали, с които вашите артикули да изглеждат професионално.

 

Плюс е също и това, че този тип логистични центрове работят директно с куриерските фирми и в резултат на големия брой поръчки, има правят сериозни отстъпки, така че предлагат много по-добри условия на тях, отколкото биха предложили на вас като отделен клиент.

 

Кои са основните дейности във фулфилмънта

Макар да включва всякакви дейности, във фулфилмънта има четири основни компонента, които се считат за основа на процеса. Те са от съществено значение за правилното функциониране на всеки електронен магазин, ето защо са считани за базови.

Тези четири компонента са:

- Интеграция между онлайн магазина и центъра за фулфилмънт;

- Получаване, управление и попълване на липсите на инвентара;

- Управление на поръчките;

- Ангажимент и управление по отношение на отказаните поръчки.