Гранитогресът лесно се превърна през последните три десетилетия в най-предпочитания тип подова настилка, който българите избират да поставят в своя дом.

 

Използваме го навсякъде, инвестираме в него доста, но от друга страна той се отплаща с красота и устойчивост на износване във времето. Въпреки това, той също има и някои особености, които е важно да имате предвид преди покупка на гранитогрес.

 

Не задържа достатъчно топлина през зимата

Гранитогресът има изключително много ценни качества и би бил просто съвършен, ако не беше един негов основен недостатък. Макар да е много здрав и естетически издържан, този тип настилка има много висока топлопроводимост.

Той трудно поддържа температурата у дома през зимните месеци в комфортни граници, ето защо много хора го считат за неподходящ за поставяне в спалнята или в детската стая например.

 

Гранитогрес Praktis.bg

 

Други подови настилки, например мокети, ламинати или пък естествен паркет се справят в пъти по-добре в поддържането на комфортна температура, което ги прави по-подходящи за някои стаи у дома.

 

Може да направи живота през летните жеги по-приятен

По-ниската способност на плочките от гранитогрес да задържат топлина също си имат своите положителни страни. На практика, през летните месеци това може да бъде голямо преимущество.

Всички знаем колко нетърпимо горещи и жарките са летни дни, особено през месеците юли и август. Представете си колко благоприятно влияние може да има върху атмосферата в дома една на практика каменна подова настилка, която поддържа градусите в приятни норми.

Освен да направи средата на живот по-приятна, гранитогресът намалява нуждата от климатизация, а от там и разходите, които използването на климатик носи след себе си.

 

Как да намалим загубата на топлина през зимата

Ако не ви допада слабата топлоизолация на гранитогреса, но все пак здравината за вас е абсолютен приоритет, тогава най-вероятно ще решите да инсталирате гранитогрес, а след това ще искате да намерите решение и по отношение на поддържането на топлината.

Най-добрият начин да намалите загубата на топлина е като поставите върху плочките килим, който покрива по-голяма част от помещението. Текстилните тъкани имат свойството да се затоплят лесно, а да изстиват трудно.

Един допълнителен бонус в този случай е и това, че гранитогресът и килимът заедно са най-добрият изолатор на шума и няма да позволят да се чува нищо в съседите под вас.