Има ли план за спасяването на новия летен сезон през 2015 в България? Мнозина се вълнуват от този въпрос.

Според туристическия бранш в България по-сериозно внимание трябва да се обърне на централноевропейските държави. През изминалия летен сезон бе отчетен ръст на туристи от Чехия в размер на 20% спрямо по-миналата (2013) година.

Мнението на експертите от бранша е, че е възможно да бъде постигнато увеличение на броя на туристите от Полша и Чехия  през летния сезон на 2015 година. Страната ни може да увеличи също и броя на скандинавските туристи, идващи на почивка у нас. За това е необходима по-агресивна реклама на тези пазари, където трябва да се обърне по-специално внимание върху предимствата на почивката в България. При това страната ни трябва да отделя повече внимание за развитие на специализираните видове туризъм, като къмпингуване, културен туризъм, селски туризъм и др.

Въпреки кризата в Русия, от туристическия бранш очакват успешна 2015 година за културно-историческия туризъм. Вече са подготвени летни програми, резервациите на които показват голям интерес от страната на европейските туристи. Очаква се ръст на обиколните турове с френски, италиански и германски туристи. През следващите две години се очаква ръст от азиатски туристи, пътуващи в България покрай Празниците на розата, които се провеждат пролетно време в Казанлък и в Карлово. Летният сезон е ключов не само за хотелите в България, но и за българската икономика, тъй като носи почти 2/3 от годишните постъпление в размер на 3 млрд евро.

През миналата година броят на азиатските туристи достигна почти 25 000 души. Очаква се през 2015 година ръст на туристи от Азия в размер на 5% спрямо миналата година.

Ранните записвания от страната на руските туристи потвърдиха лошите прогнози, които показаха спад на тези туристи у нас през новия летен сезон на 2015 година в размер на 40% спрямо същия период на миналата година. Причините за това са няколко. Преди всичко това са икономическите трудности в страната, които са свързани с обезценяването на рублата спрямо долара, еврото и други валути. Вследствие на това руснаците станаха по-предпазливи в разходите си - това се отнася и за пътувания им в чужбина. От друга страна много фирми, които са имали социални програми и осигурявали финансиране на ваканции на своите служители, за сега са орязали тези разходи. Това се отразява негативно на българския туристическия пазар.

Хотелиерите от курортите в Слънчев бряг и Златни пясъци отчитат спад на туристи у нас в размер на 40-60% спрямо миналата година. Малко са записвания за почивка у нас и от страната на други източни пазари. Това се отнася и за Украйна, където не само политическото, но и икономическото положение е доста напрегнато.