Както и да го погледнем много често „по-скъпото ни излиза по-евтино“. Парадоксално, но е факт. Най-често добрите и качествени марки масло предлагат много по-качествен продукт, макар и на по-висока цена.


Как да изберем масло?

Разбира се, че изборът ни не трябва да се влияе единствено от цената на двигателното масло, което ни е нужно. Но както казахме, много често високата цена наистина е знак за качество на продукта.

В случай, че току що сме си закупили автомобил втора употреба, първото нещо, което трябва да направим е да сменим маслото и масления филтър. Причината е, че рядко продавачите на такъв тип коли си правят труда да сменят този консуматив преди продажбата, за да спестят разходи.

Смяна на масло

Тоест големият пробег на автомобила, който купувате не е от огромно значение, ако маслото на возилото е било сменяно винаги навреме. И обратно малък изминат пробег, но рядко сменяне на маслото не гарантират здрав и щаден двигател на колата.

Качествените масла са най-често по-скъпи и е добре това да ни бъде ясно. Смяната на масло и маслени филтри е дейност, от която е добре да не пестим особено много средства и да „прескачаме“ някой и друг филтър.

Причината е, че тази икономия може да ни излезе далеч по-скъпо след известно време, тъй като филтърът е важен за спирането на твърдите частици да попаднат в маслото, които впоследствие могат да увредят двигателя.

При работа на двигателят маслото е изложено на допир с други петролни продукти в цилиндрите, както и на работа под висока температура. Едно по-евтино и нискокачествено масло в повечето случаи би имало много по-малки способности да се справи с натоварванията, на които го подлага работата на двигателя.

Често синтетичните масла са по-скъпи и имат доста добри абсорбиращи способности и някои специалисти твърдят, че с такова масло бихме могли да шофираме доста по-дълго, отколкото ако използваме минерално. Но в крайна сметка съветът ни е да не правим такива опити с автомобила си и да сменяме маслото, според оказаните срокове и условия.

В случай, че сте решили да посетите по-скъп и добър автомобилен сервиз, можете да се възползвате от допълнителна услуга, при която преди наливането на новото масло се изсмукват остатъците със специални устройства. Този тип „промивка“ се препоръчва най-вече при смяна на маслото на по-стари автомобили.

На практика цената на маслото е от значение, тъй като както вече споменахме по-скъпото масло в повечето случаи е доста по-ефективно и безопасно за двигателя. При по-качествените и по-скъпи масла триенето е доста по-намалено, което означава и че механичните части са подложени на далеч по-малко лошо механично влияние.