В тази статия, ще говорим за ръчните инструменти. Изготвили сме списък на тези от тях, които е задължително да притежава всеки мъж.

 

Ролетка

Ролетката е задължителна за всеки домашен майстор. Спомнете си поговорката „два пъти мери, веднъж режи“. Ще боядисвате стаята? Чрез измерване на височината и ширината на стените, ще сметнете колко боя да купите. Искате да знаете дали новият диван ще пасне на кухненската маса? Използвайте ролетката, преди да го купите.

  •  

Отвертка

Това е друг инструмент, без който не можем. Отвертките са част от ежедневието ни. Това, което не за всеки е ясно е, че се нуждаете от няколко различни размера. 

  •  

Чук

Едва ли се нуждаете от обяснение защо трябва да имате чук в кутията с инструменти. Той има много приложения. Забийте пирон в стената и закачете снимка. Или го използвайте, за да затегнете алтернатора на автомобила си.

Има няколко вида чукове. Но освен ако не работите на строеж или вършите друга металообработваща работа, обикновен дървообработващ чук е всичко, от което се нуждаете. 

  •  

Регулируем гаечен ключ

Ако трябва да изберете само един гаечен ключ, това трябва да е регулируемият гаечен ключ. За да го използвате, просто го затегнете около гайката или болта. Направете го възможно най-плътно, за да избегнете подхлъзване, което го износва. 

Забележка: След употреба винаги затягайте гаечния ключ, докато не се затвори напълно.

  •  

Комплект гаечни ключове с отвор

Всеки гаечен ключ има определен размер, за да не повредите гайките. Достатъчно малки са, за да се съхраняват лесно. Най-полезният вариант, известен като комбиниран гаечен ключ, има затворен пръстен от едната страна. Размерите в стандартен комплект обикновено варират от 7mm до 16mm. 

  •  

Клещи

Семейството на клещите е много разнообразно. Но всички имат различни и полезни цели. Най-важните от тях са захващачите и клещите за рязане.

Клещите за рязане са полезни за прецизни задачи и имат удобно острие за тел. Снабдете се и с големи клещи с регулируема връзка.

  •  

Макетен нож

Този инструмент има едно приложение и се справя добре: разрязва нещата. Подходящ е за нарязване на линолеум, пластмаса, каучук, опаковъчна хартия, завеси за баня и много други.

  •  

Шестограм

Също известни като шестоъгълни ключове, тези малки L-образни инструменти са по-специални. Те са от съществено значение за работа с колела. Ако някога купувате мебели, които трябва да сглобите сами, също ще имате нужда от тях. 

  •  

Гаечен ключ за тръби

Тръбният ключ е най-мъжественият ръчен инструмент на планетата. Той е огромен, тежък, боядисан в цвета на пожарен кран, има огромни челюсти и е назъбени. Неговата основна цел, е ясно от името му – използва се за тръби. Също така е удобен за тръбни фитинги.

  • За да го използвате, просто затегнете и завъртете. Макар че теглото му е примамливо, не използвайте тръбния гаечен ключ като чук. 
  •  

След като сте събрали своята колекция от инструменти, ще започнете да им намирате все повече и повече приложения. А ако все още не разполагате с всички необходими ви ръчни инструменти в технически хипермаркет Багира ще откриете богат асортимент от артикули на топ цени. Запомнете, че всеки един инструмент е ценен, затова ги прибирайте и подреждайте внимателно след употреба, за да избегнете загуба. Поддържайте ги чисти, сухи и на сигурно място. Това е предназначението на кутията за инструменти.