В свят, в който никой от нас не е застрахован от посегателства и нападения, системите за сигурност заемат все по-важна роля в нашия живот. Говорейки за системи за сигурност, не можем да не споменем, че те стават все по-съвършени, като принцип на работа и възможности и не случайно последните разработки в сферата на охраната биват наричани интелигентни системи за сигурност. Те са едно изключително удобство, което ни дава усещане за спокойствие и максимална неприкосновеност, а наред с това и някои допълнителни удобства.

 

Ако доскоро под охранителни системи възприемахме основно камерите за видеонаблюдение и алармите, то днес разнообразието от продукти, което специализираните фирми предлагат може да впечатли дори любителите на шпионски филми и фантастика. Съвременната апаратура, използвана за охрана извършва манипулации, смятани до неотдавна за немислими и невъзможни без намесата на човешка ръка, а днес тази апаратура срещаме ежедневно в живота си.

 

Кои са най-често използваните интелигентни системи за сигурност?

 

Ако работите в строго охраняван бизнес или офис център или живеете в сграда с ограничен пропускателен режим, то вероятно ви се налага да използвате различни електронни устройства, за да можете да отключите вратите, да използвате асансьорите или да преминете от един обособен сектор в друг. Всички тези устройства представляват чипове, отключващи електронните ключалки, без които неоторизирани лица не могат да разполагат с достъпа, с който вие разполагате.

 

Освен електронните ключалки, много от високотехнологичните системи за сигурност използват специални картови четци. Тези четци, отчитат по електронен път данните, съдържащи се на вашата персонална карта, чрез която ви е даден достъп като служител или собственик на жилище в конкретната сграда. Системите, използващи картови четци имат и друго невероятно приложение – те могат да се използват за отчитане на работното време на служителите в някои учреждения или производствени предприятия. Комбинацията от сигурност и максимална отчетност е това, което прави системите интелигентни.

 

Биометричните системи за сигурност са вероятно най-голямото удобство, което науката и технологиите са успели да създадат с взаимни усилия. Тези устройства отчитат биометричните данни на всеки преминаващ, като това може да бъде пръстов отпечатък или ирисово разпознаване. Предимството на биометричните устройства за разпознаване е, че при тях няма опасност да загубите своя ключ или карта или да въведете погрешен код и по този начин да се лишите от достъп до сградата.

 

Интелигентните системи за сигурност са трудни за манипулиране и лесни за употреба от лицата, на които се налага да преминават през техния контрол ежедневно. Те могат да работят при различни метеорологични условия и температури и дори при липса на електричество, когато са захранвани с батерии. Умните охранителни системи ни пренасят в бъдещето и в същото време ни дават пълно спокойствие за нашия дом, имущество и близки хора.