Тапиоката са дъвчащи топчета за Bubble Tea (бъбъл чай), направени от нишестеното брашно на растението маниока. Черните перли са най-разпространеният попинг за чай с балончета, който набира популярност по целия свят.

 

Bubble Tea се появява благодарение на Лиу Хан Чи, който експериментира с чая в началото на 80-те години на миналия век, като добавя към него мляко, сироп и топчета - тапиока перли. Уникалността на тази напитка се крие именно в топчетата, които имат консистенция на дъвчещ мармалад. Намират се на дъното на коктейла и се консумират през сламка заедно с напитката. До средата на 90-те години Bubble Tea вече беше добре познат в цяла Югоизточна Азия. Днес, освен азиатските страни, Америка, Канада и Австралия се радват на бъбъл чая. В България напитката също започва да набира популярност.

 

Топчетата са много здрави и имат уникален вкус. Продуктът е одобрен и сертифициран в Европа и САЩ. Тапиоката съдържа калций, натрий, калий, желязо, цинк, както и витамини В1, В5 и В9. Не съдържа мазнини и глутен.

 

А как протича процесът на получаване на тапиока от корени на маниока? Това е доста дълъг и не много лесен процес, тъй като грудките съдържат циановодородна киселина, която е фатална за хората. Затова корените се почистват, смилат, изстискват и изсушават - това води до изпаряване на цианида от гледна точка на химията, а от гледна точка на консуматора се получава тапиока - годна за консумация. Така че, първо, корените на маниока се измиват и почистват, след което се спускат във вода за три или четири дни. След това се разбива и тази маса се смесва много внимателно с вода. Чистите зърна нишесте постепенно се утаяват на дъното. След това нишестето се екстрахира и отново се смесва с вода. Дълъг процес, който може да се повтори няколко пъти. Когато нишестето стане достатъчно изчистено, то се поръсва върху специален съд, който се слага на бавен огън. По време на готвене трябва се разбърква постоянно. С течение на времето образуват се малки бучки. Именно тези бучки се наричат ​​"тапиока".

 

Чай или коктейл с тапиока всеки може да си го приготви у дома. Необходими са 5 основни съставки - вода, чай, захар, сироп и топика боба перли. Опитайте и не спирайте да експериментирате!