Повече от месец преди коледните празници, всички са в плен на магията на Коледа. Обсипани с гирлянди и украшения витрини, коледни песнички и образът на добрия белобрад старец с чувал с подаръци – всичко това топли душата ни и ни изпълва с радостно вълнение в очакване на предстоящите празници. Неизменно с всичко това е ароматът на коледна елха. Или той остана по-скоро като спомен от нашето дестство.

            Всеки от нас избира къде и как ще прекара коледните и новогодишните празници. Дали ще сме със семейството вкъщи или на шумен купон с голяма компания, дали ще сме на скромна трапеза или на маса, отрупана обилно с лакомства, коледната елха задължително е най-важната част от нашия празник.

            Каква елха да изберем – изкуствена или естествена? Този въпрос поражда много дискусии и всяка теза има своите „за” и „против”.

 

Традицията да се поставя естествена елха вкъщи за Коледа започва още в началото на 16-ти век. Исторически доказателства за такова дърво датират от 1521 година. Постепенно тази традиция се разпространява, което води до изсичането на все повече дървета и нарушаване на хармонията в природата. От 1900 година започва масово изсичане на иглолистни дръвчета за Коледа и числеността им в естествената среда рязко намалява. През 1901 година американският президент Рузвелт забранява да се изсичат коледни дръвчета за Белия дом, за да даде пример на американците, че трябва да се грижат за природата. Същата година американски фермер създава първото частно стопанство, в което отглежда иглостини дръвчета. Почти по същото време се появява първата изкуствена елха в Германия от гъши пера. Няколко години по-късно американска компания започва по-мащабно производство на изкуствени дървета по същата технология. Днес почти всички коледни елхички не само в САЩ, но и в много други страни по света, включително и в България, коледните дръвчета се отглеждат в подобни стопанства така както и много други зеленчуци и цветя.

 

Изкуствената елха

 

Първите изкуствени елхи в България се появяват преди десетина година и стават все по-популярни. Хората, които ги предпочитат, се водят от идеята, че по този начин „спасяват” едно дърво, за чието отглеждане са необходими няколко години. Изкуствените коледни дръвчета изглеждат все по-добре, все повече се доближават до вида на естествените такива. За разлика от естествената елха, можем да се радваме на изкуствената много по-дълго – още от началото на месец декември до края на новогодишните празници. Те не се ронят, не отрупват дома ни с досадни иглички, които непрекъснато трябва да почистваме. Разнообразието от изкуствени елхи е огромно на пазара – можем да изберем най-подходящата за нас по размер, височина, дори цвят. От финансова гледна точка този избор е по-приемлив, тъй като правим инвестиция за няколко години. Не е необходимо всяка година да купуваме нова елха, която веднага след празниците да изхвърлим.

 

Оказва се, че изкуствените елхи съвсем не са толкова безобидни за природата, както си мислим на пръв поглед. Те се произвеждат от пластмаса, която впоследствие става отпадък, вредна и за здравето на хората. Самото производство на изкуствени елхи се оказва замърсител на околната среда. По време на процеса се отделя огромно количество вредни емисии. Пластмасовите елхички са трудни за рециклиране, а някои от тях дори са източник на олово, което е изключително вредно за здравето. В България все още няма достатъчно предприятия, които да рециклират пластмаса. По-голямата част от изкуствените елхи по света се произвежда от PVC /поливинил хлорид/, който е един от най-широко разпространените деривати на петрола и не се разгражда. Докато „чака” в природата в продължение на много години да се разгради, PVC-то отделя токсични диоксини, които се предават във въздуха и водят до ракови и неврологични болести.

 

Естествената елха

 

На първо място с нея идва приятният боров аромат, който неизменно свързваме с предстоящия празник. Празничното ни настроение и атмосфера се допълват не само от визуалните елементи и символи, но и от определени аромати, които ни „потапят” в коледната атмосфера.

В България вече има много стопанства, които отглеждат всяка година елхички. Вече отмина времето, когато безразборно се отсичаха иглолистни дървета и се нарушаваше равновесието в природата. Днес има контрол и планиране в тази дейност. На мястото на всяко изсечено дърво, се засажда ново такова и балансът в природата се съхранява. След като изхвърлим естествената елха след празниците, тя се разгражда в природата. Дори може да се използва за направа на дървесина за производство или биогориво.

Купувайки естествена елха от подобно стопанство, ние „помагаме” на дребния и среден производител в България. Докато по-голямата част от изкуствените елхи в света, се произвеждат в Китай. 

 

Ако започнем твърде дълго да анализираме и обмисляме покупката на коледно дърво, със сигурнност ще се объркаме и чудим какво точно да изберем. Най-здравословният избор за природата и здравето ни е да посадим коледно дръвче в саксия. То ще ни радва много по-дълго време, но, естествено, ще ни донесе и много грижи и трудности.

 

Разбира се, както и за всяко нещо, едва ли има идеален вариант. Важно е да направим Коледата си красива, да създадем топлина, ред и уют най-вече в душите и сърцата си, но и да не забравяме, че ние, хората сме гости на тази Земя, а не нейни господари.