Харесвани от някои и мразени от други, пердетата могат да украсят прозореца и да добавят характер към стая. Има хора, които смятат, че прозорец без завеси е незавършен, дори ако има поставени щори на него. Пердетата могат да подействат като рамка за всеки прозорец, но трикът е да се избере правилния модел, който да допълни интериора.
Има много различни видове завеси и пердета в Curtains.bg, от които да избирате: те могат да бъдат леки и фини, плътни и семпли, натруфени и шарени, или тежки и луксозни. След като сте решили как искате да изглеждат прозорецът и стаята, идва трудната част: окачването на самите пердета. С няколко съвета и трика, тази дейност няма да ви затрудни особено и дори ще направи този интериорен проект забавен.

 

Точното измерване е много важно

Първото нещо, което трябва да направите, е да измерите правилно прозорците. Повечето хора вземат грешно мерките на дължината и ширината на прозорците си и се налага да върнат завесите в магазина. Така рискуват да се разочароват от процеса и дори да се откажат! Не забравяйте да окачите корниза и пердетата достатъчно високо, особено ако стаята е малка и с нисък таван. Високо поставените пердета създават илюзията за по-големи прозорци и оттам за по-голямо пространство. В този смисъл е важно да сте сигурни, че завесите са достатъчно дълги. Ако се окаже, че са твърде къси, може да изглеждат странно и да стеснят визуално прозореца и стаята. Изберете такива, които достигат до пода, за да получите търсения ефект на простор.

 

Определяне на функцията на завесата

Експертите съветват, преди да тръгнете към магазина да обмислите основната цел на пердетата. Решете дали ще бъдат просто декоративни, ще създавате илюзия за пространство, чрез тях или ще ги използвате, за да осигурите блокиране на светлината и за неприкосновеност на личния живот. Освен тези, има и други фактори, които трябва да се вземат под внимание, по отношение на декорацията. Специалистите съветват да се вземе предвид начина на окачване и как ще изглежда крайния резултат. В горната част на пердетата може да има кукички, ефект на драпиране или друг интересен начин на окачване. Като имате предвид този елемент от дизайна, съобразете и стила на корниза.

 

По отношение на корниза, той трябва да бъде по-широк от прозореца.  Също така завесите трябва да са поставени по права линия, на подходящата височина и ширина, спрямо прозореца, за да се осигури нужната естетика и симетрия в пространството.

 

Като отделите нужното време за мислене и избиране, и сте наясно и следвате гореизброените съвети, ще можете да преобразите всеки прозорец в дома си с красиви завеси и малко работа!