Практически съвети

 

Как да изберем сватбен фотограф?

Какво ще ви помогне да запазите прекрасни спомени от най-романтичния ден в живота си? Разбира се, сватбени снимки. И за да искате да ревизирате сватбените си снимки възможно най-често, трябва внимателно да подходите към избора на сватбен фотограф.

За разлика от други сватбени услуги (музика, сватбен декор , сватбена торта), снимките не могат да бъдат чути, помирисани, вкусени или дори видяни преди сватбената церемония. Не знаете какво ще получите, докато снимките са готови. Това означава, че е изключително важно при избора на фотограф внимателно да изучавате неговите професионални умения, художествен стил и лични характеристики.

 

Перфектният сватбен фотограф

 

Стъпка 1: Изберете жанра на вашата снимка.

Преди да започнете да търсите фотографи, трябва да изберете най-подходящия жанр фотография, тъй като това ще ви помогне да стесните търсенето си и да намерите възможно най-точния фотограф за вашата сватба.

1. Документална фотография. Вместо поредица от инсценирани снимки, ще бъдат направени искрени и спонтанни снимки на хора, интериорната декорация и общия ход на сватбата. Обикновено снимките показват бар със сурови стриди, които чакат гостите да пристигнат, танцуващите ви братовчеди или сестри или вие и вашите приятелки се смеете на чаша шампанско.

Ако фотографът е истински фоторепортер, тогава рядко виждате хора, които гледат в обектива на камерата. Снимките улавят моменти от реалния живот, запазвайки ги за история.


    2. Портретна фотография. Ако класическите портрети са вашето нещо (помислете за сватбения албум на вашите родители), тогава потърсете традиционен портретен фотограф. Той ще снима двойката ви, родителите и приятелите ви на фона на различни сгради или предмети. И това изобщо не означава, че няма място за творчество.

Докато някои фотографи предпочитат да поставят хората пред стандартен фон (церемониален олтар или поляна на селски клуб) и в традиционни пози (като група), други фотографи се ръководят от творчески импулси, за да добавят нотка на драматизъм към своите фотографии (двойка седи в стилно фоайе на хотела на луксозен диван или двойка, хванала се за ръце в центъра на черен път на фона на планини).

 

3. Арт фотография. Въпреки приликата с документалната фотография, този жанр дава на фотографа повече права да изрази своята лична визия и стил във фотографията. И ако реалността се показва на такива снимки, то това е реалността на фотографа.

Снимките излизат ярки и великолепни или изглеждат зърнести, страхотни и скучни. Обикновено обектът (или двойката) е на фокус на обектива и фонът остава размазан.

Този жанр на фотографията предава движението много реалистично. Няколко сватбени фотографи по целия свят, снимат изключително на филм, правят снимки (както в черно-бяло, така и в комбинация с цвят) в този жанр.

Сред цифровите фотографи обаче този жанр е по-популярен, тъй като такива камери са по-подходящи за него. А някои фотографи дори използват цифрови и конвенционални камери последователно. Не всички арт фотографи правят портретна фотография.

Така че, ако семейната фотография е много важна за майка ви, потърсете някой, който може да работи в два жанра, или наемете допълнителен фотограф за портретна фотография.
 

Много сватбени фотографи могат да смесват портретни и документални жанрове, смесвайки черно-бяло и цветни изображения, но ако сте фен на един жанр, тогава потърсете фотограф, специализиран в този жанр.

 

Стъпка 2: Търсете, търсете...

 

Започнете търсенето си със съвети от приятели, които наскоро са имали сватба. Може би те са доволни от услугите на своите сватбени фотографи и ще се радват да ви ги препоръчат и да дадат контакти им. Разгледайте внимателно уебсайтовете и блоговете на фотографите и техните снимки от други сватби, за да получите представа за стила на фотографа.

Дизайнът на сайта може да разкаже и за личността на фотографа и неговата чувственост. Можете също да търсите фотографи в социалните мрежи (Facebook, Instagram), повечето вече имат групи или страници с впечатляващо портфолио и отзиви на клиенти.

 

Стъпка 3: Организирайте срещи лице в лице с фотографи.

 

Не можете да вземете решение за избор на фотограф само въз основа на впечатлението, направено от сайт или група в социалната мрежа, трябва да се срещнете лично.

Ако харесвате съдържанието на техните сайтове и таксата им се вписва в прогнозната цена, обадете им се, за да попитате дали ще бъдат налични на датата на вашата сватба. Ако фотографът е зает, попитайте дали може да комбинира две сватби или препоръчайте друг фотограф със същия стил на работа.

Организирайте интервюта лице в лице с 3-5 фотографи, които не са заети в сватбения ви ден, за да научите повече за тях и да прецените колко добре ще работите заедно. Бъдете готови да обсъдите местоположението на сватбата , нейния стил и как виждате бъдещите снимки.

 

Стъпка 4: Помолете да видите сватбени албуми.

Не вземайте решение само въз основа на снимки от портфолиото на фотографа. Те често показват на бъдещите клиенти най-добрите си снимки от различни сватби, тоест виждате най-добрите от най-добрите.

Проблемът е, че не получавате цялостно разбиране за работата им. Помолете ги да видят 2-3 пълни комплекта снимки от истински сватби, на които са снимали те (а не техните колеги).

По този начин ще видите как приблизително ще изглежда селекция от снимки от вашата сватба. Ако снимките в селекцията почти не се различават от референтните снимки, това е добър фотограф.

Помолете също да видите 2-3 албума, където сватбата е била проведена в условия, близки до условията на вашата сватба. Например, ако планирате вътрешна сватба с нощно осветление, не разглеждайте дневните снимки на сватбата на открито.

 

Стъпка 5: Разгледайте внимателно сватбените албуми.

Когато гледате албум, обърнете внимание на следните точки:

Уловили ли са фотографите момента, в който булката и младоженецът се взират един в друг?

Обърнете внимание на остротата на снимките, внимателността на сцените (изглежда ли добре този кадър или има някакво разстройство?) И осветлението (пазете се от снимки с размазани малки детайли).
Също така е важно да откривате емоции по лицата на хората. Уверете се, че са отпуснати и не изглеждайте уловени.

 

Стъпка 6: Оценете емоционалната си прилика.

Не подценявайте значението на взаимната симпатия и емоционалната връзка между вас и фотографите. Интересуват ли се от вашата визия за бъдещи снимки? Държат ли се уверено и с уважение, когато правят предложения, или са някак плахи?

Отстранява ли ви поведението им? За да получите най-добрите снимки, ви е необходим професионалист с комбинация от дискретност и желание за страхотни кадри, които ни най-малко не ви стресират или дразнят.

Не забравяйте: той ще "следи" всяка ваша стъпка и колкото по-удобно ви е с фотографа, толкова по-добри ще бъдат вашите снимки. Не искате фотографът да дразни гостите, а само дискретно и професионално да си вършат работата.

За да се получат добрите снимки, фотографът трябва да бъде достатъчно внимателен при подбора на добрите моменти, да моли гостите да се усмихват спокойно и в естествени пози, както и да бъде спокоен, за да създаде положително впечатление. Той трябва да задава много въпроси и да бъде добър слушател.

 

Стъпка 7: Изберете фотограф (и).

Много големи фотостудия имат повече от един фотограф в персонала си и ако не посочите конкретен фотограф в договора, друг човек може да дойде на вашата сватба.

Тъй като всеки професионалист има различен стил на работа, оборудване и уникална личност, уверете се, че вашият „събеседник“ ще присъства на сватбата. Включете в условията на договора кой ще възстанови на фотографа всички непредвидени обстоятелства в деня на сватбата.

Разберете дали фотографът ще има асистенти и ако да, колко. Ако бюджетът на вашата сватба е над бюджета, помислете за наемане на друг фотограф.

Много първокласни фотографи включват втори фотограф като част от договора си, но ако не, потърсете при нас. Основната полза от наличието на двама фотографи е, разбира се, по-голямо покритие. Например, когато един фотограф прави официални снимки, друг може да прави задкулисни снимки на гости, които се събират.