Наумили сме си да прекараме няколко дни през лятото, като се отдадем на безгрижен градски туризъм в богата на събития столица. Решаваме да пътуваме до Виена. Смятаме, че най-удобният начин е това да бъде организирано – тоест да сме част от група и за нас да се грижат екскурзоводи, както и цялата логистика по пътуването да е осигурена по максимално комфортен начин, което означава ние да не се притесняваме за нищо и с нас да има човек на който да разчитаме.

 

Единственият начин такова пътуване да се организира е чрез туроператор или съответно чрез туристически агент, който има право да препродава готови пакети на Български и чужди туроператори. Започваме да ровим в Гугъл и по-големите туристически сайтове и с чувство на доволство установяваме, че екскурзии до Виена предлагат десетки туристически агенции – те биват самолетни, автобусни, със собствен транспорт, намираме дори и речна (т.е. с кораб по Дунав). Ами сега какво да правим? Започва едно голямо ровене – тъкмо харесаме една екскурзия, пък установяваме, че е с тръгване от Варна, а ние се намираме в София. Попадаме на друга гореща оферта за екскурзия до Виена – този път със самолет от София, а цената слънце. Тъкмо да резервираме и нова изненада – в цената не били включени летищни такси от само „100 евро“ на човек. Продължаваме да ровим и намираме нашата си оферта – съвсем хубава, съвсем на добра цена, с автобус от София. Това е. Звъним на туристическата агенция и се готвим да резервираме. Но не, пак изненада – този път се установява, че офертата наистина е такава, но е от миналата година, а рекламата за нея не е свалена от туристическия сайт на който сме я намерили. Въпросната туристическа агенция започва да ни предлага нова екскурзия, с почти същите условия, но с една малка подробност – не Виена, а Загреб. Уви пак не е за нас.

 

И докато вече се каним да затворим компютъра в отчаяние – попадаме на нещо интересно, някакъв сайт за комуникация с туристически агенции travelmix.bg които рекламира следното мото „правите едно запитване за вашата екскурзия, получавате много оферти от различни туристически агенции“. Решаваме да го изпробваме – попълваме желаната дата и изисквания за екскурзията до Виена и натискаме бутона „Изпрати“. До няколко часа получаваме 5-6 оферти точно по нашите критерии и намираме това което ни трябва – точната екскурзия до Виена, с оферта за екскурзия изготвена специално за нас. Обаждаме се и резервираме тази екскурзия на момента! Адресът на този сайт-чудо е www.travelmix.bg