Как да запазим цветята живи по-дълго

 

Има няколко лесни начина да запазите цветята свежи по-дълго. Някои от тези методи включват ежедневна смяна на водата или поставяне на аспирин в нея. Други методи включват добавяне на храна за цветя или белина към водата за подпомагане на борбата с бактериите. Освен това можете да използвате таблетка витамин С, за да намалите нивото на pH на водата.

 

Ежедневни смени на водата

Ежедневната смяна на водата във вашата ваза за цветя е от съществено значение, за да поддържате цветята си в най-добрия вид. Смяната на водата е важна, защото застоялата вода съдържа бактерии, които карат цветята ви да увяхват. Ежедневната смяна на водата също помага за премахване на миризмата на гниещи растения. Уверете се, че мъртвите венчелистчета и листа се отстраняват от водата всеки път, когато я сменяте.

 

Как да запазим цветята живи по-дълго - смяна на водата

Ежедневната смяна на водата също ще помогне за поддържане здравето на вашите цветя. Ако водата във вашата ваза за цветя съдържа прекомерни количества бактерии, трябва да помислите за добавяне на храна за цветя към водата. Редовното подхранване на вашите цветя ще увеличи живота им. Но имайте предвид, че не всички хранителни решения ще работят за всички видове цветя.

 

Аспирин

Добавянето на аспирин към водата във ваза може да запази цветята свежи за пет до девет дни. Действа, като отваря стъблата на цветята, за да абсорбира по-добре водата. Трябва също така да подрязвате краищата на отрязаните цветя на всеки няколко дни. Не оставяйте листа върху цветята, тъй като те могат да предизвикат мухъл.

Аспиринът има антибактериални свойства, които ще ви помогнат да запазите цветята свежи за по-дълго време. Освен това понижава нивото на pH във водата. Това ще предотврати увяхването на цъфтежа, защото водата не може да достигне до него. Като алтернатива можете да използвате натрошени таблетки аспирин, за да запазите цветята си живи по-дълго.

 

Как да запазим цветята живи по-дълго - аспирин

 

Предварително смесена храна за цветя

Предварително смесената храна за цветя съдържа основни хранителни вещества, които помагат да се поддържат цветята здрави и живи. Съдържа въглехидрати, подкислители и биоциди, които насърчават клетъчния метаболизъм и се борят с бактериите. Също така помага за регулиране на рН на водата, което е важно за цветята. Можете да закупите предварително смесена храна за цветя в магазините за домашни доставки или от вашия цветар.

Някои хора използват домашно приготвен разтвор за цветя. По-ефективен е от търговската храна за цветя. Смес от един литър вода, две супени лъжици захар и една чаена лъжичка белина може да ви помогне да запазите цветята си здрави и красиви за по-дълго време.

Как да запазим цветята живи по-дълго - подхранване

 

Избягване на купи с плодове в близост до букета

Не поставяйте купи с плодове в близост до вазите с цветя - това е един от начините да запазите откъснатите цветя свежи по-дълго. Плодовете отделят газ, наречен етилен, който може да накара отрязаните цветя да увяхват и да се разлагат по-бързо. Също така е най-добре да избягвате поставянето на вашите цветни аранжировки близо до нагреватели, вентилатори или микровълнови печки.

Свежите цветя изискват хладна среда, за да процъфтяват. Избягвайте да ги поставяте близо до прозорци или уреди, които генерират топлина, като вентилатори на тавана или вентилационни отвори за отопление. Свежите цветя се нуждаят от чиста ваза, за да се избегне развитието на бактерии. За да запазите цветята си свежи по-дълго, почиствайте вазата редовно с лимонов сок, дъждовна вода или витамин С на прах. Свежите цветя изглеждат най-добре с подрязани стъбла. Уверете се, че нивото на водата е правилното ниво за вашите цветя.

Как да запазим цветята живи по-дълго - избягване на плодове

 

Лак за коса

Малко лак за коса може да удължи живота на цветята, като ги предпази от увяхване или избледняване. Трябва обаче да използвате качествен лак за коса, който не съдържа парфюми или други химикали. Това също ще предотврати чупливостта на цветята.

Лакът за коса може да помогне за запазването на цветята и да ги поддържа свежи дни или седмици. Просто се уверете, че сте ги напръскали напълно сухи. Ако са влажни, лакът за коса ще ги повреди. Освен това изберете лак за коса с лека или средна фиксация, тъй като по-силните могат да повредят листенцата. Винаги пръскайте цветята от най-малко 30 см разстояние и използвайте кратки впръсквания вместо силна струя.

За още интересни и полезни статии посетете сайта на Бутик за цветя Жардин.