Как да разберете дали декоративните профили са подходящ за Вашия интериорен дизайн? Ако нямате такива, трябва ли да добавите? Ако вече имате, трябва ли да го оставите?

Отговорът на тези въпроси е, разбира се, въпрос на лично предпочитание. Профилите могат да подобрят или развалят интериора Ви по четири начина: техния размер и форма, разположението им (пространството между тях), конфигурацията и цвета им.

Нека заедно със специалистите в търговията с декоративни профили от Лерос да разгледаме как всяка от тези техни характеристики определя дали те ще подобрят или ще влошат дизайна на Вашата стая.

 

1. Размер и форма

Профилите се предлагат във всякакви размери и форми. Те могат да бъдат дебели или тънки, квадратни или правоъгълни, и дори заоблени.
Определянето на правилния размер и форма е най-лесният аспект при избора на декоративни профили. Ето основните правила: 

- Големите профили са подходящи за по-грандиозни стаи, с традиционен или еклектичен интериорен стил.

- По-тънките профили пасват на малки до средни помещения, с по-модерен или минималистичен стил.

- Декоративните профили от естествена дървесина подхождат на големи стаи в селски стил.

 

Какво се случва, ако все пак решите да не спазите тези указания? Можете да превърнете интересно замисленият си интериорен дизайн в интериорно бедствие.

 

2. Поставяне на декоративни профили

Разстоянието между профилите също е много важна част от поставянето им. Ако са прекалено близо, атмосферата може да стане потискаща. Ако са твърде далеч пък могат да изглеждат така, сякаш сте имали няколко стари парчета, които не сте знаели какво правите и затова сте ги залепили на тавана си.

Как да намерите златната среда? Общото правило гласи, че колкото по-малка е стаята, толкова повече пространство трябва да има между декоративните профили.

Определянето на броя на профилите също е нелека задача. Не трябва да прекалявате с тях, за да не изглежда стаята претрупана. Ако пък окото Ви бива привлечено към пространството между тях, значи нямате достатъчно профили.

 

3. Конфигурация

Декоративните профили могат да се използват за всякакви архитектурни трикове и да създават сложни форми, в спуснати гредореди и сводести тавани.

Кое е подходящо обаче за Вашето пространство? Този въпрос не е толкова труден. Колкото по-висок е таванът Ви, толкова по-креативни можете да бъдете с профилите. Всъщност, сводестият таван има нужда от сложен дизайн. Изключително високите тавани могат да създадат усещане за студени, вакуумни пространства. Но ако играете с профилите, ще добавите топлина и уют.

По отношение на типа дизайн, по-квадратните форми носят по-традиционен външен вид. Разчупените или триъгълни форми са с модерна естетика.

 

4. Цвят на декоративните профили

Както и при другите характеристики на профилите, има някои общи правила за цветовете, които обикновено са свързани с размера на стаята. Колкото повече контрастирате цвета на профила с цвета на тавана или декора на стаята, толкова повече профилите ще се открояват и толкова по-голямо влияние ще имат върху помещението. Ако разполагате с голяма стая, това е добре. Но ако е малка, в крайна сметка ще я стесните допълнително, използвайки твърде много контраст.

Отвъд тъмните и светлите нюанси, стои въпросът и за смесване на цвета на профилите с останалия декор на стаята. Не е нужно да търсите напълно съвпадение между всички нюанси в стаята, но наистина трябва да се стремите към някакъв баланс.

Важното, което трябва да имате предвид, е че профилите не просто ще "висят" самостоятелно на тавана. Те трябва да са в унисон с останалата част от стаята.

 

Какво да правите, ако имате неподходящи декоративни профили ?

Ако вече имате профили, които не отговарят на горните правила и създават не толкова приятен външен вид, имате два варианта:

Първо, можете да ги премахнете напълно и да поставите нови. Като се има предвид, че съвременните профили се изработват и от изкуствени материали, цената им не е толкова висока, колкото беше, когато се правеха само от дърво.

Второ, ако дори и тази достъпна цена Ви е непосилна или просто не искате да преминете през всичко отначало, най-лесният начин за поправка на натрапчивите декоративни профили, е да ги боядисате в същия цвят като този на тавана.