Ако се занимавате активно с търсене на работа, то пригответе се да преминете през доста интервюта. От представянето ви на тях зависи много. Затова ще ви помогнем с няколко препоръки как да се държите и кога е подходящия момент за задаване на различни въпроси.

 

Съвети за началото на интервюто

В самото начало на интервюто трябва да се интересувате от следните неща - отговорности, евентуални командировки и други специфики, ако позицията включва такива.

Следва също така да изясните и своето място в структурата на компанията - кой ще бъде вашият шеф и кой ще бъде вашите подчинени.

Уточнете най-близкият кръг на взаимодействие -  специалисти от съседни отдели, технически работници и др.

По подразбиране се приема, че вече сте информирани за продуктите или услугите, които предлага компанията, клиентите и основните й партньори. Опитайте се да разберете цялата тази информация от официалния уебсайт предварително, за да не задавате ненужни въпроси и да демонстрирате своята некомпетентност.

 

Съвети за средата на събеседването

Чувствайте се свободни да питате в средата на разговора. Изчакайте пауза и поискайте разрешение, за да зададете няколко въпроса. По това време те вече трябва да са възникнали.

Например, ако са ви попитали за причините за напускане от предишна работа, отговорете на този въпрос и от своя страна попитайте защо вашият предшественик се е отказал от тази.

Ако HR прави намеци, че не притежавате достатъчна квалификация, попитайте дали компанията предоставя програми за обучение и уебинари, като посочите готовността си да присъствате на тези събития, за да придобиете още знания.

 

Съвети за края на интервюто

Тук вече може да попитате за заплата, социалното осигуряване, условията на труд - т.е. всичко, което е свързано с личния ви комфорт.

Избягвайте оценки, озадачени изрази и реплики от рода на „Защо е така?“, „Как така?“. Обърнете внимание на информацията, дори ако не харесвате това, което чувате. 

Например заплатата не ви се струва достатъчно висока. Попитайте дали ще се увеличи след изпитателен период или достигане на определено професионално ниво, дали се предлагат бонуси и в какви случаи. Понякога по-ниската заплата се компенсира от други привилегии, научете какви са, ако има такива.

В самия край попитайте кога и как можете да разберете за резултатите от интервюто. Изразът „Ще се свържем с вас“ е стандартен и не трябва да се приема буквално. Подчертайте заинтересоваността си като обявите, че не искате да търсите други опции. Разбира се, трябва да сте искрени в това, което казвате.