Промяната в размера на джантите и гумите на вашия автомобил се отразява не само на външния вид на превозното средство, а има и значителни последствия.

 

Има много фактори, които трябва да вземете предвид, започвайки от това колко удобно ще се движите по лошите пътища на България и стигайки до въпроса дали вашия застраховател може да откаже да плати щетите, в случай на произшествие. И когато разглеждате онлайн или стоите в магазина и се възхищавате на стелажите с блестящи джанти, е трудно да разберете коя марка предлага добро качество и заслужава място на вашата кола. Обърнахме се към експертите в продажбата и монтажа на гуми и джанти Ogi.bg за съвет и ето какво се оказа, че трябва да знаете.

 

Как различните джанти и гуми ще променят поведението на колата?

Няма твърдо правило за начина, по който всеки набор от джанти и гуми ще повлияе на поведението на автомобила. За потребителите е трудно да определят, защото дори джанти с еднакъв размер имат различни тегла, а гумите са проектирани така, че да работят добре в различни ситуации, правейки избора между сравними продукти сложен.

 

По-големи и по-тежки колела могат да означават увеличение на разходите за гориво и намалена производителност на автомобила.

Американско шоу за автомобили направи експеримент като излезе да тества влиянието на различните размери на джантите и гумите върху популярния Golf Volkswagen. Използвайки една и съща конструкция на алуминиевите джанти, но в четири различни размера - 16 цола, 17 цола, 18 цола и 19 цола, и сравнявайки ги със стандартната 15 цолова джанта на автомобила, те успяха да измерят ефекта им върху него. Заключението е било, че в сравнение с оригиналната 15-цолова джанта, тежката 19-цолова е довела до 10% спад в икономията на гориво, 4% спад в ускорението от 0 до 100 км / час и по-малко странично сцепление.Този тест дава доста храна за размисъл. А изводът е, че по-лекото колело дава по-добра производителност. Това се дължи на факта, че при по-леки джати окачването трябва да управлява по-малка тежест, което води дo подобрено управлението на автомобила, а общото намаление на теглото до значителна икономия на гориво и подобряване на производителността. Гумата с по-нисък профил може също така да даде малко по-остро отклонение на кормилното управление.

 

Съобразете се с размерите и натоварването, препоръчани от производителя на автомобила

Колкото и да е изкушаващо да подмладите стария си автомобил с нов набор от джанти и гуми, не можете просто да купите това, което ви е харесало на външен вид. Те трябва да съответстват на препоръките на производителя. Най-лесният и бърз начин да проверите какви са те, е като погледнете в ръководството на автомобила. Ако подменяте само гумите, те трябва да бъдат със същата спецификация, защото това гарантира, че размерът, степента на натоварване и скоростта съвпадат с оригиналните.

 

Измерете диаметъра

Експертите съветват всеки, който обновява гумите и джантите си, да провери диаметъра им, измервайки разстоянието между отворите на болтовете и разстоянието между централната линия на колелото и монтажната повърхност на осово направляващата главина. Неправилното измерване може да има неблагоприятно въздействие върху характеристиките на управлението на автомобила.

 

Продуктите, препоръчани от производителя на автомобила, премахват риска от грешки

Най-лесният начин водачите да знаят, че правят правилния избор е да се придържат към оригиналното оборудване - тоест да купуват частите и аксесоарите, препоръчани от автомобилния производител. Те биват подложени на строги процедури за изпитване, за да отговорят на определени критерии и да бъдат одобрени като годни за определена марка и модел кола.

 

Не всички джанти се произвеждат с еднакво качество

Някои джанти са по-добри от останалите, но не съществува регулация на пазара, която да осъществява контрол на качеството. Въпреки това, някои производители- включително Rimstock - проектират и произвеждат джанти за автомобилни производители, които са включени към оригиналното оборудване на колите им. За да постигнат това като производител, те трябва да отговарят на друго законодателство, като германската TUV сертификация, която е изключително строга. TUV е европейски орган за одит и сертифициране, който гарантира, че колелата, произведени за продажба в Германия, отговарят на определени критерии. Също така, цената не винаги е показател за качество. В някои случаи можете да си купите марката, но това не означава задължително по-добро изпълнение.

 

Специалистите съветват следващите ви закупени джанти да се предлагат с гаранция от една година. Преди да смените джантите и гумите на колата си, е добре първо да говорите със застрахователя си, за да прецени дали това ще има влияние върху покритието, като например увеличение на риска от кражба на джантите или на самото превозно средство, или ще създаде риск от неблагоприятно въздействие върху поведението на автомобила при шофиране. Ако установят такива тенденции, вероятно ще искат да увеличат разходите ви за застраховката или да откажат покритието й.