Предстои ви да станете родител? А избрахте ли вече бебешка количка?

За много родители това един от моментите, в който изпитват истинско затруднение. Истината е, че в детските магазини има такова голямо разнообразие от бебешки колички, че човек не знае какво за какво да гледа и какво да избере.

За да можем да ви помогнем да преминете бързо и без излишни нерви през покупката на този така важен продукт, помолихме специалистите в продажбата на бебешки колички от Baby.galix.bg да споделят с нас, на кои основни характеристики да обърнете внимание при избора им.

 

Колела

 

Въртящите се предни колела са лесни за маневриране, но е полезно, ако имат функция за заключване при движение с по-висока скорост или по неравен терен. Големите колела обикновено са по-добри за придвижване по тротоарите и стълбите. Надуваемите колела могат да се пукнат, но пътуването с тях е по-комфортно за бебето.

 

Размер

 

Опитайте да сгънете и разгънете количката в магазина, за да видите дали можете да я носите лесно, когато е събрана. Измерете количката, за да се уверите, че тя ще се събере в багажника на автомобила, без да е необходимо да сваляте колелата й.

 

Спирачки

 

За да добиете представа за това колко добре работят спирачките, ги използвайте, докато се опитвате да бутате. Удобно е, ако задните спирачки са свързани, така че лявата и дясната да могат да бъдат заключени едновременно с едно действие. Някои колички имат и предни спирачки. Спирачки, които можете да активирате и освобождавате с крак, предотвратяват навеждането ви, но се уверете, че се намират на леснодостъпна позиция.

 

Колани

 

Дръпнете ги рязко, за да проверите дали са сигурни и дали седалката не излиза от рамката.

 

Пет-точковите колани

 

Ремъка на коланите трябва да е лесен за настройване, а катарамите лесни за употреба (за вас, но не и за вашето дете). Дължината трябва да е регулируема, за да се използва функционално докато вашето бебе расте.

 

Обръщаема дръжка

 

Добре е да имате възможност да избирате как детето Ви да е разположено спрямо вас – с лице или с гръб. Проверете в магазина колко лесно се обръща дръжката.

 

Регулируема облегалка

 

Някои кошчета имат вертикална облегалка, която може да се свали с поне едно ниво назад, а други имат и напълно легнало положение, което е най-удобно за спане. Регулирането с три позиции прави количката по-функционална.

 

Подложка за крака

 

Поставката за крака намалява шанса за нараняване по краката на детето ви, при допира им до земята, както и риска от заклещването им в предното колело.

 

Предна преграда

 

Подвижна предпазна преграда, за която детето ви може да се държи. Те обикновено не са безопасни за използване при вдигане на количката.

 

Кошче за кола

 

Някои колички имат подвижно кошче, което се използва и като седалка за кола, така че не е нужно да събуждате бебето, когато се налага да го местите от количката в колата и обратното, ако е заспало. Не всички са подходящи за новородени, така че проверете, преди да купите.

 

Самостоятелно сгъване

 

Някои колички предлагат лесно сгъване и разгъване, чрез натискане на бутон. Но бъдете внимателни с тези неща, тъй като ако се използва по невнимание, от дете, стоящо близо до количката например, може да е опасно.

Други екстри, които може да търсите са: комарник, дъждобран за влажно и ветровито време, регулируема височина на дръжките, удобно място за съхранението на неща като пелени, бебешка храна, дрехи и чанта.


Контролен списък за безопасност на количката

 

Потърсете сертифициране по стандарт за безопасност, за предпочитане версия, която е най-новата и най-сигурна. Проверете дали има остри или изпъкнали части или такива, които биха могли да създадат риск от задушаване, както и пролуки, в които биха могли да се заклещят пръсти или крайници. Ако пътувате много или имате малко пространство и искате да опаковате количката си, някои предприемчиви компании са измислили пътнически чанти.

 

Триколките: заместител на количката? Краткият отговор е "не". С широки дръжки, чадърче и колани, някои триколки изглеждат подобно на количките. Но не препоръчваме да ги използвате като заместител. Те не са толкова маневрени, колкото повечето колички. Най-важното е, че не са предмет на същите изисквания за безопасност и трайност.