За да разберете кога е най-добре и колко често трябва да почиствате вашите улуци, започнете с причините, поради които те трябва да бъдат чисти на първо място. Има няколко основни причини да поддържате вашите улуци в оптимално състояние. Оттам можете да разберете какво е вероятно да ви повлияе и следователно колко често трябва да почиствате улуците си и кога.

Добре поддържаните улуци са от решаващо значение за предотвратяване на дългосрочни щети на вашия дом и покрив. Непочистването на улуците е една от най-големите грешки, които собствениците на имоти могат да направят , когато става въпрос за улуци.

Ключови причини да поддържате редовно вашите улуци

Дълготрайност на покрива

Наличието на покрив над главата е добре известен фактор, който определя нивото на вашата лична безопасност и сигурност. Това е нещото, което защитава вашия дом и всички вътре в него, в безопасност от стихиите.

И като се има предвид, че повредата на покрива обикновено е един от по-скъпите ремонти, с които може да се наложи да се справите като собственик на жилище, струва си да се погрижите за него. И на всичкото отгоре, някои застрахователни компании предвиждат, че ремонтите на покрива не се покриват, ако смятат, че улуците не са били поддържани правилно. Това наистина може да ви струва.

Най-малкото количество щети може да доведе до огромни последствия във всяка част от вашия дом, от структурни щети до електрически проблеми, опасно образуване на мухъл и много повече. Улуците са от решаващо значение за функционирането на вашия покрив, както е проектирано. Така че честото им почистване и проверка е от ключово значение за поддържането на покрива ви в отлично състояние

(Съвет: добрите застрахователни полици всъщност покриват улуците поради тяхната важност). Улуците пренасят вода безопасно далеч от критичните части на вашия дом и в резервоари или дренажи, така че водата да не остава да стои около основите на вашия дом.

Като се уверите, че вашите улуци са чисти от отломки, отвеждайки водата чисто без разливане или течове и не поднасяте неприятни изненади – вие знаете, че покривът ви може да върши работата си правилно. Като изразходвате малко пари и време за редовна поддръжка на вашите улуци, можете да удължите живота на покрива си с години и да си спестите много по-големи разходи в дългосрочен план.

Предотвратяване на наводнения

Това е безсмислено за всеки, който е преживял масивен дъжд или има проблеми с прекомерното събиране на вода в имота си. С увеличаването на вероятността от големи бури от година на година това ще бъде нещо, което в крайна сметка ще засегне всички.

Улуците, които са блокирани или повредени, могат да прелеят или да изтекат в райони, където има малък или никакъв дренаж, което означава, че водата тече и се събира на място, което не може да се справи. Това може да ерозира основите на вашия дом, да причини щети на защитната външна облицовка, понякога дори да доведе до разпадане на основните структурни елементи на вашия дом и евентуални течове и щети от вода във вътрешността на вашия дом.

Ако не поддържате редовно вашите улуци, може да се направи дори по-лошо, ако имате мазе или големи подземни работи. Независимо дали вредата идва от малко количество излишна вода с течение на времето, или един голям порой – винаги има свързани щети и разходи.

Освен щетите на вашия дом, прекомерното наводняване също идва с опасно развитие на мухъл, повече насекоми и вредители (които ще разгледаме по-подробно скоро) и по-големи опасности за безопасността при навигиране във вашия имот. Ако вашите улуци са правилно почистени, изчистени и проверени – можете да смекчите големите И малките рискове от наводнения, които ще причинят хаос на портфейла и здравето ви.

По-добре подготвени за пожари

В България опасностите от горски пожари около дома не са шега. Вашите улуци трябва да бъдат решаваща част от вашите практики за готовност за пожар в сезона на горските пожари по две големи причини.

Първият, е просто да се предотврати възникването на пожар на първо място. Улуците, които не се поддържат, обикновено са пълни с растителен материал и листни отпадъци, които са напълно изсъхнали на горещото слънце. Това е перфектният катализатор за пожар, който да започне от случайна искра или екстремна топлина.

 И тъй като улуците са разположени толкова далеч от земята, ние обикновено не забелязваме опасните признаци на дим и пламъци, образуващи се в запушени улуци и канали, докато не стане твърде късно. Улуците също са идеално разположени за разгарящ се огън, който да прескочи до надвиснали клони и листа .

Следващата причината да направите почистването на улуци част от подготовката си за сезона на горските пожари е да ви помогнем да се преборите със съществуващ пожар, който застрашава дома ви. Това е единственият път, когато искате да сте сигурни, че домът ви е възможно най-влажен. Пожарните власти обикновено препоръчват да блокирате водосточните си тръби и да напълните улуците си, за да предотвратите запалването на жар във вашите улуци или на покрива.

За да можете да направите това правилно, вашите канали трябва да са в добро състояние и да не са запушени. Храстовите пожари изгарят горещо и бързо изсушават влагата в района, така че вашите улуци трябва да са напълно чисти и чисти. Това гарантира, че има достатъчно налична вода, за да защитите дома си, и няма материал, който потенциално може да се запали.