Пътна помощ при спукана гума

 

Почти всеки шофьор е трябвало да се справя с такава ситуация, когато на автомобила е спукана гума. Понякога, за да се реши проблемът, са достатъчни възможностите и уменията на самия автомобилист, а в някои случаи човек не може да се справи без услугите на специалисти на пътна помощ.

Защо автомобилната гума спада? Възможни причини

След като намери спукана гума, шофьорът трябва да установи причината за издишането на въздуха. След установяване на повреди или дефекти в пневматичната гума, можете да пристъпите към нейния ремонт или подмяна.

Основните източници на проблеми са порязвания и пробиви в гумите. Това включва също деформации на джантите, дефекти във вентила и дори поради шофиране на автомобила с недостатъчно напомпани гуми.

Най-често при спукване на гума шофьорите я заменят с резервната и продължават по пътя си. За съжаление има и ситуации, където това не е възможно - в такива случаи се налага да извикате пътна помощ.

Пункция в областта на протектора

На първо място в списъка с причини за спукани гуми е пробиване. Обикновено се появява в резултат на удряне на остри и не твърде дебели предмети (пирони, винтове, тел с диаметър до 5 мм) и може да бъде поправен самостоятелно.

 За целта водачът трябва само да има със себе си специален комплект за ремонт на гуми и да притежава необходимия минимум технически умения.

При значителен размер на обекта, който е пробил гумата, това няма да е възможно да се направи, без да се свържете със сервиз за ремонт на гуми. За такъв ремонт гумата ще трябва да бъде отстранена от джантата и мястото на пробиване трябва да бъде запечатано отвътре със специална гумена "гъбичка". Това ще удължи живота на гумата с няколко години от датата на ремонта.

 

Какво да правя при нарязване на гумата?

 

Нарязването на гумата е често срещана причина за изпускане на безкамерни гуми, а също и най-трудно за ремонт. Освен това той може да бъде разположен не само върху ходовата част на протектора, където гумата е по-дебела и плътна, но и отстрани.

 Страничното нарязване често се случва, когато гумата влезе в контакт с ръбовете на коловозите, бордюрите, металната армировка и други остри ръбове, което представлява сериозен проблем.

Ако повредата не е засегнала каркаса на гумата (кордата), колелото обикновено не издиша, така че може да бъде поправено в края на пътуването или в сервиза. Дълбокото странично рязане ще доведе до издуване на гумата, а понякога и до трайна повреда.

Гуми с дълги напречни разрези, които скъсват въжетата, не могат да бъдат поправени от съображения за безопасност и трябва да бъдат заменени с нови.

 Ремонтът на страничните прорези трябва да се извършва от специалист, като се използват качествени материали, осигуряващи здравината на страничната стена на гумата и нейната плътност.

 

Гумата издиша без да има следи от спукване, какво да правя?

 

При безкамерните гуми това най-често се дължи на нарушена херметичност в следствие на не доброто прилепване на гумата към джантата.

Внезапно спадане на гумата обикновено се дължи на страничен удар по периферията на джантата - примерно при попадане на колелото в дупка на пътя. След такива инциденти често се налага ремонт на джантата. Стоманените джанти се ремонтират сравнително лесно като се използва валцово оборудване. По-трудно е да се ремонтират алуминиеви джанти - дори след отстраняване на неравности и вдлъбнатини върху тях е възможно до остават микропукнатини, които влияят негативно върху здравината. Освен това ремонтът на лятите джанти е по-скъп. В случай на тежки повреди е по-безопасно пострадалата джанта да се замени с нова.

Ако гумата спада бавно (за няколко часа или няколко дни) причината може да е по-слаба механична деформация в следствие на предишен удар или корозия по ръба на джантата. С течение на времето и в зависимост от условията на експлоатация се появяват корозирали участъци, които постепенно нарастват. В един момент ръждата и лющещата се боя не могат да осигурят нужната херметичност и се появяват слаби течове на въздух. Това лесно може да се установи дори и без демонтаж - заливате по малко вода върху ръба на джантата и наблюдавате за издайнически мехурчета. Ремонтът в такива случаи е прост - трябва да се свали гумата, джантата да се почисти от ръждата и олющената боя и да се нанесе антикорозионен препарат.

Причина за спадане на гумите може да са и повреди по вентила. Проверка може да се направи за минута като отново използвате малко вода (или ако сте в полеви условия - слюнка) и следите за образуването на балончета.

 

Какво става ако карате със спукани гуми?

 

 

Доста често онези шофьори, които са карали със спукани гуми, трябва да се справят с течове на въздух. Такива пътувания водят до появата на пукнатини по гумата - в началото незабележими, но постепенно нарастващи. Ако не спрете навреме спуканата гума ще бъде безвъзвратно повредена.

За да не се сблъскате с проблема със спукани гуми поради недостатъчно въздушно налягане, гумите трябва да се проверяват периодично. Изискват се редовни проверки за напълно изправни и закупени наскоро гуми и още повече за стари. Дори ако нито една от гумите не се спука, водачът трябва да носи компресор със себе си, за да ги надуе.

 

Ами ако гумата издиша напълно?

 

Първо трябва да определите причината и нивото на сложност на проблема. В някои случаи е по-лесно да поправите или смените гумата сами, в други - да се опитате да стигнете до гумаджийница, а понякога - да използвате услугите за монтаж на гуми на пътна помощ.

Самостоятелен ремонт

Ако проблемът не е твърде сериозен, на водача се препоръчва да направи следното:

Ако при оглед на гумата сте намерили в нея забит саморез, пирон  или нещо подобно, не бива да го сваляте веднага (особено ако е пробита безкамерна гума) - ако го направите гумата може да спадне още повече от преди, а и проблемната зона ще бъде по-трудна за идентифициране.

Ако по време на първоначалната проверка не бъдат открити чужди елементи е необходимо да се установи от къде е течът. За целта напомпаното колело се потапя в съд с вода и се наблюдава за мехурчета по гумената повърхност, които се появяват на мястото на повредата.

По-малко информативен метод е нанасянето на сапунен разтвор върху гумената повърхност.

След като намерите мястото, където гумата е пробита може да пристъпите към ремонта с лепило, ремонтни сбруи и шило, които са част от комплектите за ремонт (които собственикът на автомобила трябва да има със себе си). Процедурата за ремонт на пробиване е описана подробно в инструкциите за комплекта за ремонт.

Алтернатива е използването на специални спрейове, които запълват вътрешната повърхност на гумата и уплътняват течовете. Този метод обаче има ограничения и диаметрално противоположни потребителски отзиви.

Вместо да ремонтирате гумата, можете да опитате да я смените - за това водачът трябва да има монтирана на джанта резервна гума, крик и ключ.

Независимо от тежестта на повредата, е най-добре ремонтът на гумите трябва да бъде поверен на специалисти.

Решаване на сериозни проблеми

Ако превозното Ви средство не може да стигне до сервиз е най-добре сами да свалите джантата и с друго превозно средство или такси да я занесете за ремонт, след което отново да се върнете и да я монтирате сами.

Разбира се може да извикате евакуатор, който да достави автомобила до най-близката гумаджийница, но обикновено това илиза скъпо.

Ако не може да се справите сами най-удачният вариант е да извикате мобилен сервиз за гуми. Дори ако те не могат да се справят с проблема на място могат да предложат алтернативни решения. Например: купуване, доставка и монтаж на нова гума или да ремонтират повредата в сервиза си и да ви я върта.