С навлизането в третото десетилетия на 21-ви век, света бе изправен пред невиждана до сега заплаха, но тя не бе от атомна война, бедност или неравнопоставеност в доходите – а една обикновена зараза. За да се справи света с нея, избра PCR теста като неговият главен начин да направи неясното и незнайното в познатf – дали някой носи този вирус или не.

Как е по-различен PCR теста от другите?

Това, което прави PCR теста толкова добър е неговата специфична употреба, докато другите видове тестове, като Бърз тест или Елайза, търси точно конкретни генетични маркери, които могат да бъдат оставени само от Ковид-19. При наличието на тези маркери, пробата започва да отдавна светлина, която е невидима с просто око и е нужна специална апаратура.

 

Кога да отидем до лаборатория за тест?

Това, което прави този тест толкова точен, е причината толкова много хора да избързват и при най-малкото съмнение да избират да се тестват директно чрез PCR тест, вместо с друг. Това, обаче, упражнява голям натиск върху лабораториите в България, като наплива от хора, които избират директен PCR тест е огромен.

За щастие има частни медицински услуги като Ena1111.bg, които предоставят възможността на всеки желаещ да се тества в тяхна лаборатория, и то на доста добра цена. Резултатите са точни и ясни и по стандартен график излизат в рамките на 2 часа от взимането на пробата – при голям наплив от желаещи и съществуващ каталог от пациенти, може да отнеме повече време.

 

При наличие на симптоми

Тъй като симптомите на Ковид са доста сходни с тези на инфлуенцата (обикновената настинка), е трудно да се направи каквато и да е точна диагноза. Ако изпитвате температура, нисък тонус в мускулите или трудно дишане – те не са гаранция, че сте болни от новата зараза.

 

Ако сте били в контакт с човек, които има Ковид

Добре е да се тествате ако в последните 3 дни сте били в контакт с човек, които доказано има този вирус, като Ena1111.bg ви предоставя бърза реакция при желание от ваша страна. Дори и да имате нужда от транспорт, те са на линия, за да се погрижат за всичко необходимо.

 

PCR се прави като последен вариант

Ако вече имате друг вид антигенен тест като бърз тест или Елайза, които показва наличието на антигени асоциирани с Ковид, е препоръчително да си направите и PCR тест. Поради тяхната цена, да си правите тест без да имате реална причина не е добра идеята, особено предвид паническата реакция на общата публика.

За това запазете спокойствие, направете си друг вид тест, които да потвърди или отрече наличието на антигени, и след това решете дали има смисъл от PCR тестове или не.