Майка, която гонори на дъщеря сиЕдно от най-важните неща, които се случват в развитието на децата са прохождането и проговарянето. Популярно е твърдението, че момчетата започват да говорят по-късно, отколкото момичетата. Може би сте забелязали, че бебе, което казва повече думички прохожда по-късно и обратно. Това е така, защото всички деца не са еднакви, нямат еднакво развитие и не растат в една и съща среда.

Семейството е също важен фактор в подтикването на детето да проговори, и то правилно. Истината е, че на дете, на което се обяснява всяка ситуация и обекти, възприемайки ги в даден етап от развитието си ще може да ги назове и обясни по свой си начин. Една от основните причини децата да не говорят добре на тази възраст е перфектното обслужване от родителите - когато детето и неговите нужди са абсолютно задоволени. В тези случаи то не "смята за необходимо" да говори, да поиска каквото и да било, поради простата причина, че всичко му е предложено на тепсия. Друг вариант е израстващото дете да расте сред мълчаливи родители. По този начин то няма стимул да говори много и от рано. Родителите се обезсърчават, когато правят сравнения с другите деца, които на тази възраст могат да разкажат прости случки от ежедневието и най-важното да се разбира какво говорят. Лош знак е ако детето след 4 годишна възраст все още не желае да говори - тогава е нужна намесата на логопед. Но знак за тревога е и ако малчуганът говори прекалено силно или пуска високо звука на телевизора.

 

Какво да направите, за да стимулирате и помогнете на детето да се превърне във ваш събеседник?

Не се тревожете, защото на тази възраст израстването на детето може да е внезапно и неочаквано. Някои елементарни неща от ваша страна в общуването с детето ви могат да помогнат да го предразположите за разговор.

 

- Насърчавайте го да се изразява. Постоянно му задавайте въпроси - питайте го животните какви звуци издават, заучавайте кратки стихотворения, като го карате да повтаря след вас, питайте го какъв сок иска - дали от ябълка или портокал. Така ще определи, че е нужно да ви отговори и по този начин се създава диалог.

- Говорете правилно. Използването на бебешки думички трябва отдавна да са отживелица, затова ако пробва да говори по този начин изкажете правилното изговаряне на думите. Детето разбира и помни всичко.

- Играчките и правилния им избор също могат да подпомогнат правилното проговаряне на детето. Ако е момиченце купуването на кукли и бебешки колички предразполагат децата да си играят на "майки с деца", като в играта влагат разговор с куклите. За момченцата книжки с ярки предмети - плодове, животни, коли, камиони, ще помогне за имитирането на звуците, които издават и правилното назоваване на предметите.