Като две капки вода - Джуди Фостър с майка си

Известните също приличат на родителите си: Джули Фостър с майка си Евелин.

 

Не напразно има една истина, която гласи "За да видиш каква ще е жена ти виж първо тъщата". Много хора използват тази фраза за шеги без дори да осъзнават каква дълбока истина се крие зад тези думи.

В детството си момиченцата винаги избират игрите, в които се грижат за бебета - кукли или обуват токчетата на мама, което показва само едно - желанието да приличат на нея. В пубертета това желание се заменя с изграждането на собствен характер и под влиянието на социалната среда и модните идоли - актриси, певици и други известни личности.

Когато жената постъпи в бракосъчетание нейният начин на домакинстване е сходен, като този на майка и, поради простата причина, че тя е отгледана и възпитана така. Неусетно съпругата се превръща в копие на майка си. За някои това е истинска гордост, а други изпадат в паника, но неминуемо в един етап от живота си жената започва да забелязва осезаеми прилики с нейната майка. Ето и някои от първите "симптоми" за това:

 

Започвате да се изразявате като нея - С течение на годините усещате, че сте променили начина си на говор, който е подобен на този на най-близката ви жена. Това означава, че подсъзнателно копирате майка си, като в определени ситуации търсите спасение от случващото ви се. Най-често психолозите оприличават петдесетте години от живота на жената с тези от нейното детство.

Разсъждавате като нея - Забелязвате, че започвате да гледате на живота точно както майка си - дали философски или не толкова праволинейно, в зависимост от нейните възгледи. Точно в такива ситуации усещате колко много от нея носите в себе си. По този начин имате чувството, че сте не нейна дъщеря, а неин клонинг, което води до силното ви безпокойство.

Дори физически започвате да изглеждате като нея - Приликата може да бъде и визуална - все пак тя е ваш родител и е нормално да ви е предала част от гените си. С течение на годините и заставайки пред огледалото, виждате колко много заприличвате на мама. Формата на тялото, движенията и маниерите ви могат да предизвикат възгласите на околните "Толкова приличаш на майка си!", което за вас може да си е чиста обида, породена от това, че не сте могли да изградите собствена индивидуалност.

Помнете, че това не е болка за умиране - все пак приликата е с жената, която която ви е дарила с живот. Ако майка ви има качества или навици, които вие не харесвате, просто се постарайте да ги отсеете и подтиснете проявата им у вас.