Основната цел на специалното облекло е да осигури безопасността на живота, здравето на служителя и да поддържа високо ниво на комфорт при работа. При избора на работно облекло е необходимо да се вземе предвид дейността на компанията. Най-популярни са следните видове униформи:

- Стандартни ежедневни работни облекла, които осигуряват защита срещу общо замърсяване;

- Защитни работни облекла, които гарантират безопасността на служителите при работа с опасни за живота и здравето материали - агресивна среда, излагане на високи температури, токов удар и други;

- Сигнални работни облекла, които се използват в условия на слаба видимост;

- Медицински работни облекла - работни облекла за служители на търговски предприятия и услуги.

 

Правила за съхранение на работното облекло

В зависимост от климатичните фактори работното облекло може да бъде зимно или лятно. Материалът на производство се избира в съответствие с характеристиките и условията на работа, за да се осигури максимална защита и комфорт.

За целта могат да се използват разнообразни тъкани, а най-популярният метод за изработка на работно облекло е този, при който се използва комбинирана материя. Така работното облекло получава добра устойчивост на износване и може да се похвали с отлична издръжливост, като същевременно е леко и удобно за носене.

Различните импрегнации осигуряват безопасност под въздействието на различни неблагоприятни външни фактори. Особено внимание е необходимо да се обърне на допълнителните елементи, например на джобовете, ако има такива. Те трябва да се затварят надеждно и същевременно материалът на изработка да е с отлична устойчивост. 

Важно: Работното облекло трябва да се съхранява в специално оборудван, добре вентилиран и отопляван производствен склад.

  • Униформите, използвани при работа с токсични вещества, трябва да бъдат обеззаразявани след употреба.
  • Работните облекла, изработени от естествени тъкани (памук, лен, вълна) следва да се съхраняват при температура до 25 ° C и при влажност на въздуха не повече от 70%.
  • Дрехите от вълна и кожа е необходимо да се третират редовно срещу молци и микроби.