Ако трябва да сравним плодовете и зеленчуците по съдържание на протеини, то трябва да се отбележи, че безспорно зеленчуците бият сладките изкушения по този показател. Разбира се, плодовете често са с по-високо съдържание на витамини и други ценни хранителни вещества, но що се отнася до протеините, то зеленчуците са безспорен лидер сред тях.

 

Това, че зеленчуците съдържат значително по-високо средно количество чист протеин обаче, далеч не означава, че всички зеленчуци са еднакво богати на протеини. Има някои, които съдържат десетки пъти по-голямо количество в сравнение с други. Ако сте на протеинова диета и искате да увеличите съдържанието на белтъчини в менюто си, тогава имате възможността да го направите като включите няколко различни вида зеленчуци в ежедневното си хранене.

 

- Грах

Една малка купичка с грах съдържа около 8-9 грама протеини, което възлиза на около 5 грама протеин за 100 грама грах. С това си съдържание, грахът се подрежда сред най-богатите на протеин зеленчуци, но все пак е крачка зад лещата, боба и соята. Грахът е освен това много вкусен и може успешно да се съчетава с други продукти към салати, супи и ястия.

 

- Леща

Лещата също се счита за зеленчук, макар че попада сред бобовите растения. Тя е най-богатият на протеин зеленчук след соята, а освен това има доста добри вкусови качества, особено ако бъде сварена с подходящите подправки. За около 100 грама леща ще поемете около 20 грама протеин, което ще рече, че протеинът съставлява около ⅕ от целия обем на лещата.

 

- Гъби

Гъбите понякога са наричани “месото на зеленчуците”. Освен че притежават превъзходни вкусови и ароматни качества, те са изградени почти изключително от вода и белтъци.  След готвене техният обем значително се стопява, но за сметка на това хранителната им стойност дори се увеличава. Гъбите са особено важна част от менюто на хората, които по някаква причина са решили да преминат към вегетариански режим на хранене.

 

- Спанак

Всички сме виждали прословутия анимационен герой Попай-моряка, който в моменти на нужда от малко допълнителна сила посяга към консервата със спанак и в резултат придобива свръх-човешки възможности. Макар че това е филм за деца, все пак не може да се отрече, че филмчето има и известна възпитателна функция, защото спанакът е сред най-богатите на протеини растителни храни.

 

- Боб

Бобът заема едно от почетните места в класацията на най-богатите на протеин зеленчукови храни. Независимо дали го ядете на салата или на вкусно ястие, той е изключително богат на белтъци. При него обаче има и още нещо. Бобът е много богат също така и на фибри. Това го прави много подходящ за хора със забавени храносмилателни процеси, както и такива страдащи от запек.

 

- Зеле

Зелето е един от най-богатите на протеин зеленчуци. То е изключително засищащо и богато на редки витамини. В резултат от високото съдържание на фибри, зелето създава усещане, че сте яло повече храна, а стомахът се усеща по-пълен. Тези качества на зелето го правят подходящо за хранителни режими по време на диета или при вегетарианци, които напълно са се отказали от животинска храна.

 

- Броколи

Малка купичка с броколи съдържа приблизително около 2,6 грама протеини. Те се съчетават с огромно количество ценни и редки витамини, а сред предимствата на здравословния зеленчук е и това, че може да повлияе благоприятно хора, които страдат от някои видове диабет.

 

- Соя

Как може да се говори за зеленчуци, които са богати на протеин без да се включи соята? Тя е уникална по рода си в това отношение, защото в една малка купичка от това растение се съдържат уникалните 28 грама протеин. Разбира се, това все пак е растителен протеин, в който липсват някои от нужните на организма аминокиселини, но все пак никой друг зеленчук не може да се сравнява с нея.

 

- Аспержи

В една малка купичка аспержи от около 100 грама, можете да откриете приблизително 2,4 грама протеин, което не е никак зле. Този зеленчук е също така и доста богат на витамини, а в допълнение съдържа и не малко количество фибри, така че би било добре ако се сещате по-често да го включвате към менюто си.

 

- Царевица

Царевицата е изключително богата на протеини. Тя е подходяща както като добавка към различни ястия и особено салати, така и за консумация след като бъде сварена. Царевицата е изключително засищаща и това се дължи именно на голямото количество протеин, което тя съдържа.