Една огромна част от домакините у нас не притежават опит и умения за това как да отпушват кухненската мивка. За да не се сблъскваме със сериозните последствия, които води след себе си канализационната система, то ВиК специалистите ни съветват да се придържаме към това да не изхвърляме в мивката едри отпадъци. Колкото и да се стараем, то понякога самите мазнини запушват канала и сигнализират за авария.

 

Как професионалистите отпушват канал

 

Една от най-често допусканите грешки е използването на препарати за отпушване на канали. Колкото и да не ни се вярва в техния състав почти винаги присъства натриева основа, която не само че не разтваря мазнините, но ги превръща в сапун. Запушена така веднъж тръбата на мивката би могла да се отпуши единствено със специализирано устройство, което 99 % от семействата нямат под ръка. Това е част от инструментите на ВиК специалистите и за да се сбогуваме с неприятното запушване на кухненската мивка, то наше задължение е да позвъним на избран от нас водопроводчик.

 

Някой от химичните елементи, участващи в състава не множеството препарати за отпушване на канали, имат отрицателен ефект върху тръбата и като резултат от това тя мигновено би влязла в графата на неизправността. Голяма част от нас оставаме в заблуда след прилагането на конкретния химичен прашец, гарантиращ ни отпушване на канализационната система, но след кратко време се получава теч. Един от съветите, който всеки професионален водопроводчик би могъл да ни даде, е да не използваме препарати за отпушване на канали.

 

Какво е важно да знаем?

 

От изключителна важност е два или три пъти годишно да пускате врялата вода на чешмата за 10 – 15 минутки. По този начин бихте могли да разтопите натрупалите се мазнини и можете да възстановите нормалното изтичане на водата. Ако все пак сами желаете да се справите с отпушването на канала у дома, ВиК специалистите ви съветват да внимавате с препаратите, които ще откриете по търговските вериги, тъй като състава им нерядко се оказва пагубен за самите канализационни системи.

 

Кои мивки притежават свойството най-често да се запушват?

 

Онези мивки, отдалечени на най-голямо разстояние от канализационния щранг, се запушват най-често. Мазнините, които се оттичат по тръбите, изстиват изключително бързо и преди да са се разтопили, те се втвърдяват, полепват и водят до сериозни неблагоприятни последици. Ако каналът на кухненската мивка бъде по-малък и с по-малко извивки, то много по-рядко биха се случвали такива нежелани аварии. Ако все пак не го пазим достатъчно и се натъкнем на запушване на кухненската мивка, имаме възможността да позвъним на високо специализиран водопроводчик, практикуващ в реномирана ВиК фирма и в готовност за отстраняване на проблемите.