От години масажът е средство, както на традиционната, така и на нетрадиционната медицина. Обикновено се ползва като терапия за възрастни хора, но напоследък възрастта на привържениците му бързо спада. Според някои специалисти той е много важен за развитието на децата. Освен че ги учи, че са обичани и желани, той им позволява да растат по–открити емоционално и способни да изразяват чувствата си. Масажът има и други доста по–осезаеми ползи.

Учени от университета в Маями са открили, че преждевременно родените бебета масажирани 3 пъти дневно по 15 мин. наддават с 47% повече от другите, след 10 седмици. Според същите тези учени масажът стимулира храносмилателния тракт  и така бебетата усвояват по–пълноценно хранителните вещества. Именно това е и  причината за по–бързото и по–осезаемо увеличение на теглото.

Според проучванията масажът помага и за успокояване на раздразнителните бебета. Освен това подобрява способността на децата да учат и усвояват нови знания, като стимулира образуването на нови връзки между мозъчните клетки. Направено е изследване на деца в предучилищна възраст, което показало, че след 15 минутен масаж те се справят значително по–добре с тестовете с кубчета и фигурки.

Установено е също че масажът постига подобрение при много болестни състояния, като диабет, левкемия и младежки ревматоиден артрит. Според специалистите масажът „стимулира блуждаещия нерв, който забавя сърдечния ритъм, успокоява нервната система и подобрява концентрацията”.

Масажът и упражненията оказват много добро въздействие и при деца, които нямат апетит, при деца с понижен мускулен тонус, при деца със забавяне в психичното или двигателното развитие, при деца, които често боледуват и др.

Според последните проучвания освен всичко изброено до тук масажът е много добра профилактика срещу затлъстяването при децата. Освен това подсилва защитните функции на организма, като укрепва имунитета.

Преди да проходи детето, инициативата трябва да е изцяло от ваша страна. Проявете постоянство, масаж и гимнастика трябва да се прави на всяко здраво дете. В случай, че детето има някакви здравословни проблеми задължително се консултирайте със специалист, който да определи по–конкретно упражненията, които трябва да изпълнявате.

След прохождането му бъдете креативни – измисляйте различни игри, които включват пълзене, скачане, провиране, бягане и като цяло поддържайте добрата физическа активност на детето с помощта на забавленията. По този начин ще съчетаете полезното с приятното.