Търсенето на луксозни имоти под наем в София тенденциозно нараства. Този ръст започна през първото полугодие на 2019г., претърпя известни сътресения, а днес - три години след това, луксозните имоти под наем бележат устойчиво търсене. За това съобщават имотни агенции  в сектора.

 

Фактори, които обуславят търсенето на луксозни имоти под наем в столицата

 

Имотите под наем винаги са имали своите почитатели. Причините се коренят във факта, че да живееш под наем е по-достъпният вариант за мнозина пред покупката на ново жилище. За много потребители опасенията при тегленето на ипотечен кредит вземат превес и то съвсем основателно. Хората с несигурни доходи отбягват да теглят ипотека за собствено жилище, затова са по-склонни да живеят под наем. Въпреки че и при живот под наем финансовите задължения няма как да бъдат отменени, наемът е начин да заложат "на сигурно".

 

От своя страна, съвременния потребител като че ли не иска да прави компромис по отношение на качеството си на живот. По време на пандемията хората трябваше да останат у дома и животът им да продължи по нов начин. Хоум офис моделът на работа се наложи като достатъчно ефективен в новото време и много служители останаха по домовете си, дори и след като част от мерките постепенно започнаха да отпадат. Ето защо търсенето на луксозни апартаменти под наем в София отчита устойчив ръст.

 

Тези, които имат солидни спестявания и/или сигурни доходи, са склонни да инвестират в покупката на имоти от луксозния сегмент. Тези, които подхождат предпазливо и не рискуват да правят дългосрочна инвестиция, каквато е ипотеката за покупка на къщи и/или луксозни апартаменти в София, насочиха вниманието си към луксозни къщи под наем или апартаменти в изискани жилищни комплекси и нови сгради.

 

Промяна в структурата на наемите

 

През изминалата 2021г. експертите в сегмента с луксозни имоти отчитат промяна в структурата на наемите. От средносрочни те прерастват в по-дългосрочни такива. Търсенето на луксозни имоти под наем е представено предимно от млади хора, чиито доходи са сравнително високи, поради факта, че работят за чуждестранни компании.

 

Има и такива, които учат в чужбина, но вследствие на промените, свързани с пандемията, се е наложило да се върнат в България и да учат дистанционно. Не липсват и представители на големи корпорации, които остават в страната за продължителен период от време поради бизнес дела.

 

Топ локациите в столицата остават непроменени и по отношение на наемите

 

Нарастващият пазар за луксозни имоти в София се фокусира върху топ локациите в града. Централните зони като Докторската градина, Център, Широк център, Лозенец и Изток остават предпочитани и за наемодатели, и за купувачи. Причините тези райони да печелят такъв устойчив интерес е пазарното предлагане, съсредоточено тук. Големият брой инвестиционни сделки с имоти от луксозния сегмент в тези райони през последните няколко години привлякоха доста наематели.

 

Освен луксозни имоти в София център, жилища с цел наем се търсят и в сградите, локализирани в близост до бул.България. Тук предлагането на апартаменти под наем остава засилено. Съществени предимства за наемателите остават наличието на паркоместа, новото строителство и близостта до популярните офис зони в София.