От съществуващите стотици видове аминокиселини познати на науката днес, 20 вида са жизнено важни за човека, тъй като изграждат човешките белтъци. И докато някои от тези аминокиселини при нужда можем да си създадем сами в не един или два от жизненоважните за човешкото тяло органи, 8 от двайсетте аминокиселини могат да се набавят само и единствено от външни за човешкото тяло източници, каквато е храната.

 

Обикновено, основните източници на аминокиселини са продуктите от животински произход, като изключение правят само няколко вида растения, които също са богати на аминокиселини. Единственото растение обаче което съдържа всички 20 необходими на тялото аминокиселини е киноа. Ето защо, тези, които са решили да се посветят на вегетариански начин на живот и диета следва да обърнат по-голямо внимание на консумацията на киноа и на приема на хранителни добавки, които съдържат аминокиселини.

 

Треонин

 

За разлика от заменимите аминокиселини, които могат да бъдат синтезирани в някои от органите на човека (панкреас, черен дроб), треонинът е незаменим и не може да се създаде от човешкото тяло.

 

Това е лоша новина защото треонинът е един от строителните елементи на тялото и когато от него възникне недостиг, целият човешки организъм усеща липсата.

 

Треонинът е изключително важен за цялостното здраве на човека. Той е един от главните отговорници за правилното функциониране и здравето на сърдечносъдовата система, от здравето, на която в една или друга степен зависи целия организъм. Той е жизненоважен и за правилното функциониране на централната нервна система. От своя страна имунната система не може да работи добре ако не получи достатъчно количество треонин. Сред жизненоважните органи, за които тази аминокиселина е от особено голямо значение е и черния дроб.

 

Често наричат треонина и аминокиселина на красотата. Мъже и жени я ценят изключително много заради някои нейни характерни свойства. Тази аминокиселина изключително много стимулира производството на еластин и колаген, които правят човешкото тяло да изглежда младо красиво и стегнато. Треонинът стимулира силно и мускулният растеж което го прави любим за почитателите на фитнеса.

 

Основните източници на треонин са месните продукти като цяло, сиренето изварата, кашкавалът, яйцата, киселото мляко, прясното мляко, гъбите, пълнозърнестите храни и семената както и редица листни зеленчуци.