Традиционната българска къща в миналото запазена до днес

 

Всяка възрожденска къща е уникална и има свой собствен почерк, който остава своя отпечатък. На пръв поглед всички къщи си приличат като стил, но когато се вгледате ще забележите колко различни са всъщност, как всяка има свой собствен живот и свой си неподправен уют. В това е тайната на тяхната магия – усещането за време, което е спряло и в което може да надникнем и да се потопим в техния бит и култура.  Всичко това което обединява нашата непресъхваща българска традиция и архитектура до днес.

Днес естествено не е невъзможно да си построим или реновираме възрожденска къща в нейния абсолютно автентичен вид. Ако искате да сте различни и да притежавате съвременна къща с възрожденски елементи, това става много по-лесно с използването вече на новите технологии и материали. Но не забравяйте все пак, че живеем в настоящето и новият Ви дом трябва да отговаря на съвременния начин на живот, тоест да притежава всички необходими удобства и комфорт от нашето време, както и да е съобразен с всички строителни норми. Затова е хубаво да запазим отделни архитектурни детайли от миналото - вградените мебели като гардероби, светлите големи прозорци с ниши и миндери, обособените отделни помещения с обща цялостна визия, които изглеждат толкова идилично и уютно. Всеки сам да прецени какво да пренесе в своя нов „възрожденски” дом.

Едно архитектурно наследство и национално богатство, което трябва не само да бъде запазено, като част от нашата история на народ, но и да може да се надгражда и развива във времето - от минало към настояще и бъдеще.    

Проектанти, консултанти и строители на фирма МД-90 за Варна и област са на Ваше разположение за реализиране на Вашия "възрожденски" дом. Повече информация за Нас, обекти и строителни услуги на сайта и блога ни – www.md90.biz