Има много неща, с които кучетата си играят и чешат зъбите си и е възможно да ви се струват невинни, но в много от случаите за съжаление може да навредят на здравето на вашето куче и на вашия джоб.

1. Лед и играчки за кучета

Надявайки се да хванат паднало парченце лед, много от домашните кучета тичват с пълна сила към хладилника, защото може и кучешка храна да изскочи оттам, но знайте че дъвченето на лед силно изхабява кучешкия зъбен емайл и ще имат нужда от допълнителна дентална грижа от най-близкия зоомагазин. Кубчетата лед са значително по-страшни за малки кученца, тъй като може да се задавят или да си счупят някой зъб.

2. Пръчки или лакомства

Играта “донеси пръчката” е може би една от най-забавните играчки за кучета, която можете да играете навсякъде с тях като голяма част от собствениците на кучета хвърлят пръчки, за да играят с тях в парка или на разходка. Проблемът с тази на вид безопасна играчка за куче е, че много кучета започнат да ги използват като гризалка и дъвчат самата клечка вместо кучешка храна и да не я донесят обратно.

Дървесината се раздробява изключително лесно при дъвчене и трески от нея може да заседнат в устата му и да доведат дори до инфекция или запушване на червата, след което за да се възстанови ще трябват специални храни за кучета, витамини и добавки. Пръчките и клечките може да доведат до истински и много болезнени наранявания, затова е по-добре да опитате да играете с играчки за кучета или да им хвърляте лакомства, въпреки че не е сигурно дали ще ви ги донесат.

3. Камъни или намордници

Кучетата редовно взимат камъни вместо играчки, когато им е скучно като дори ако на камъка има следи от храна, то кучето ви ще опита да го глътне, мислейки че е кучешка храна на земята. Това може да доведе до задавяне или запушване на червата, което да изисква операция и последващо лечение с намордници, витамини и добавки за кучета.

4. Кости от пиле или натурален кокал

Кости останали от вечеря или обяд у дома, за съжаление често се дават на кучета от собствениците им, които мислят, че гризането им е естествен процес за кучетата поради тяхната връзка с вълците. Но домашните кучета са свикнали основно с кучешка храна и биха могли да дъвчат кости и кокали с много по-малки размери и неплътна структура, каквато е на бедрените кости. Ако кучето ви глътне кост или кокал, то той има голяма вероятност да заседне в червата. Ако кучето ви успее да раздроби кокала, то малки остри части могат да се заклещят в гърлото или червата му. Друг недостатък е, че за разлика от гранулите за кучета, кокалите са изключително здрави и твърди и износват серизно емайла на зъбите.

Наглеждайте кучетата си с какво си играят

Хубаво е домашните любимци да могат да играят на воля с каквото си искат без да е нужно да се тревожите, че ще намеря остър кокал или ще счупят някоя клечка, но това няма как да стане. Затова за ваше спокойствие за за безопасността на вашето куче носете със себе си достатъчно и различни любими играчки за кучета, както и някакви лакомства от зоомагазин за награда. Така и вие ще сте спокойни и кучето ви ще е в безопасност, здраво и щастливо по време на разходките в парка.