Американската космическа агенция и технологичната корпорация SpaceX работят с актьора Том Круз по заснемането на филм на борда на Международната космическа станция (International Space Station - ISS). Това потвърди директорът на администрацията на NASA Джим Брайденстайн в Twitter на 5 Май 2020г. 

Заснемането на борда на ISS е новина, която за пръв път е обявена от Deadline. От там също заявиха, че Space X е потенциален партньор по проекта, който все още е в съвсем ранен етап.

От NASA и преди са заявявали стремежа си да направят станцията достъпна за комерсиална употреба, като отварянето ѝ към филмовата индустрия определено е добър начин да се постигне това. Бриденстийн отбелязва, че включването на научни начинания, като плаваща орбитална платформа, в популярните медии, е начин „да вдъхнови новото поколение от инженери и учени“, което може да помогне на агенцията да постигне целите си.

Предполага се, че SpaceX ще има участие в придвижването на Том Круз до борда на ISS, ако, разбира се, актьорът се съгласи да бъде този, който ще заснема сцените на място. Имайки предвид страстта на актьора към екшън сцените и каскадите, едва ли ще подмине тази възможност. Капсулата SpaceX Crew Dragon ще проведе последна демонстрационна мисия по-късно този месец, за да установи способността си за превозване на хора до и от ISS. Тя ще бъде проведена с изстрелване на екипаж от двама астронавти на NASA на борда на совалката.

NASA и SpaceX планират да предоставят част от пътническия капацитет на Crew Dragon на разположение на търговските дружества. Космическият кораб може да превозва до седем пътници, но NASA ще резервира само четири от тези места, според плановете на агенцията. Идеята е, че търговските резервации ще могат да помогнат на агенцията да компенсира разходите си занапред. Ангажирането на актьор (или няколко) и екип по заснемането на филма, които да предприемат пътуване до ISS, определено ще помогне за споделянето на "разходите за газ" за пътуването.

Все още не се коментира кога ще се осъществи това начинание или колко конкретизирани са плановете. Преди обявяването на новината, от SpaceX заявиха, че ще предлагат частни туристически полети на борда на Crew Dragon, като реализирането на този план ще започне не по-късно от 2022 г.