Плаващи градове звучи все още като част от фентъзи, но може да сте сигурни, че вече има такива иновативни проекти, които могат да бъдат реализирани.

Какви са причините за подобни технологични иновации в областта на строителството и „плаващи” градове. Следствие промяната на световния климат, затоплянето са част от причините за подобни проекти като ответна реакция за алтернативи и възможности.

Тук нашите консултанти на строителна фирма МД-90 ще Ви запознаят с някой от най-големите мащабни  проекти и различната инфраструктурна система на тези „плаващи” градове:

  

- Нулева енергия на строителство – това е абсолютното използване на природните ресурси като слънце, вода, въздух за създаване на енергия, която да се използва за потребление на самата сграда;

- Модулно строителство – модули, които да могат да бъдат сглобени директно във водна среда, с цел по-ниски разходи, било то море, океан;

- Нулеви емисии на отпадъци – постигане чрез тяхното преработване и изначалното им потребление по предназначение.

 

Технологията на подобни плаващи градове е използването на големи понтонни платформи, които ще са кухи за да могат да бъдат стабилизирани на повърхността на водата. Любопитен факт е, че за най-голяма ефективност се счита тези с форма на шестоъгълник. Градът ще бъде плаващ, т.е. задържащ се статично на повърхността на водата, а не движещ се. Може да бъде част от крайбрежна ивица към голям град.

Едно от скритите предимства на подобни плаващи градове е тяхното по ниско разпределение на тежестта, което ще ги предпазва от големи вълни, наводнения, дори бурни ураганни ветрове. А технологичните материали, от които ще бъдат изградени ще им помага да издържат на суровите атмосферни условия и да имат лесна самовъзстановяемост.

Друго съществено предимство е увеличаването на водното ниво, което е особено опасно за всички големи градове по света, които около 90 процента са разположени в близост до морското равнище. А тези градове построени върху водата биха дали безопасно и устойчиво място за обитаване на хората върху тях.  

Пренаселването на градовете е друг проблем, който непрекъснато покачва скалата само нагоре. Това допълнително решение е начин да се увеличи площта върху която са разположени градовете и да създаде по – нормални условия за здравословна среда.

 

Повече иновации в областта на строителството по света и любопитни факти, както и информация за нашите строителни услуги на сайта и блога ни - https://www.md90.biz