Плодови маски за перфектна кожа

Кожата на всеки е различна. Състоянието и зависи в голяма степен от много и различни фактори – атмосферни влияния, начин на живот, начин на хранене, възраст, козметика, но най-вече от това какви грижи полагаме за нея.

При правилно обгрижване ние можем да възвърнем свежия и красив вид на нашата кожа. Ето защо решихме да ви предложим три абсолютно натурални рецепти в зависимост от типа на кожата ви (мазна, суха или нормална).

 

За мазна кожа

 

Мазната кожа е присъща най–вече за тинейджърите. Това може да доведе до появата на петна по лицето и акне. Прекаленото старание да се отстрани естествената мазнина на лицето (себум), обикновено засилва проблема и прави кожата още по–мазна. Ето защо мазната кожа трябва да се почиства внимателно и редовно да се овлажнява. Маски, които прочистват в дълбочина са най–доброто решение за това неприятно явление.

Маска от алое вера и шипки – алое вера притежава лечебни свойства срещу пъпки, овлажнява и почиства кожата. Ако имате алое вкъщи може да отрежете връхчето на някое листо, да изстискате малко сок и да се намажете с него. Шипката има стягащо действие и е отлично средство за почистване.

Състав: 1 ч. л. концентрирана настойка от шипки (около 15 мл.), 4 с. л. алое вера и 2 капки етерично масло розмарин.

Начин на приготвяне: постепенно изсипете настойката от шипки в гела от алое вера, след това добавете и етеричното масло (има стимулиращи и антисептични свойства) и разбъркайте добре.

Как се употребява: полученият гел е най–добре да се нанася студен директно от хладилника. Студенината има отлично действие и провокира едно невероятно чувство. Когато маската се затопли от топлината на лицето ви, може да я махнете. Това е маска, която не изсушава прекалено.

 

За суха кожа

 

Сухата кожа обикновено се лющи и това е доста неприятно. Псориазисът и екземата са тежки форми на сухата кожа. За тези заболявания се предписват стероидни кремове, но само от лекар. Ние няма да се спираме на тях. Ще ви предложим маска за суха кожа, в по–лека форма.

Маска от банан и мед – бананът овлажнява кожата и придава чудесен аромат на маската. Медът действа успокояващо и подхранващо.

Съставки: 1 зрял банан, 2 ч. л. мед от акация (30 мл.), 1 с. л. (15 мг.) кисело мляко.

Начин на приготвяне: смачкайте банана с вилица или го пасирайте. Добавете другите съставки и разбъркайте. Медът трябва да е достатъчно топъл за да може да се смеси с останалите съставки. Съхранявайте на стайна температура - в противен случай, ако поставите маската в хладилника, ще се захароса.

Как се употребява: нанесете обилно по лицето и врата. Оставете да действа около 15 мин., след което изплакнете с хладка вода. Тази смес може да се използва и за бедрата.

 

За нормална кожа

 

Маска от грейпфрут и глицерин - глицеринът има успокоително действие. В комбинация с грейпфрут за почистване и тонизиране се приготвя маска, която почиства, хидратира и стяга кожата.

Съставки: 1 с. л. настъргана на едро кора от грейпфрут, 2 с. л. пресен сок от грейпфрут, 2 капки етерично масло от грейпфрут и 2 с. л. течен глицерин.

Начин на приготвяне: смесете глицерина с кората от грейпфрут, като ако получената смес е много лепкава може да разредите с 1 ч. л. топла вода или със сока от грейпфрут. След това добавете етеричното масло и бъркайте докато се получи плътна смес. Маската може да се съхранява до две седмици в хладилник.

Как се употребява: лицето се маже, като се избягват областите около очите. Не нанасяйте маската директно след като я извадите от хладилника. Най–добре я оставете леко да се постопли на стайна температура. В противен случай сместа ще бъде прекалено плътна (като мед). Маската престоява върху лицето около 20 мин. след което се изплаква с вода.