Проучванията показват, че съзерцанието на природата може да помогне за борба с умората, дразненето, подобряване на паметта и зрението, защита срещу рак и преждевременна смърт - и много други.

Много хора прекарват работните си дни на закрито под флуоресцентни лампи и пред компютрите, след което се връщат у дома, за да поемат отблясъците на телевизионните екрани.

 

Почивка сред природата на Западните Родопи в село Триград

 

Но прекарването на твърде много време на закрито не е добро за нас. А природата е полезна - и може би изключително важна - за човешкото здраве. Психолози и здравни изследователи откриват все повече причини да прекарват времето си на открито.

Препоръчваме Ви да посетите къща за гости в Триград, когато идвате на разходка и туризъм в Западните Родопи.

В "The Nature fix: Защо природата ни прави по-щастливи, по-здрави и по-креативни", журналистката Флорънс Уилямс пише, че е започнала да изследва ползите за природата за здравето, след като се е преместила от Mountain Boulder във Вашингтон. „Чувствах се дезориентирана, съкрушена, депресирана“, пише тя. - Имаn проблеми с концентрацията. Не можех да завърша една мисъл, не можех да взема решения и не исках да ставам от леглото."

Разбира се, не всички от нас искат да живеят на такова красиво място като Боулдър и повечето от нас не могат да съществуват там, където няма смартфони и интернет.

Но всички трябва да прекарваме време в естествена обстановка. Това може да бъде живописна туристическа пътека или дори просто красив парк. Ето защо това е толкова важно:

 

1. Подобрява краткосрочната памет

Някои проучвания показват, че разходките сред природата, за разлика от другите разходки, водят до подобряване на паметта.

В едно проучване студентите от Университета в Мичиган получиха кратък тест за памет и след това бяха разделени на две групи. Едната група се разхождаше по дендропарка, а другата по градска улица.

Когато участниците се върнаха и отново взеха теста, се оказа, че тези, които се разхождаха сред дърветата, се представиха с почти 20% по-добре от първия път. За разлика от тях тези, които се разхождаха из забележителностите на града, не показаха значителни подобрения.

Подобно проучване сред хора с депресия установява, че ходенето сред природата увеличава работната памет много повече от ходенето в градска среда.

2. Намалява стреса

Престоят на открито променя физическите прояви на стрес в тялото.

Едно проучване установи, че учениците, прекарали две нощи в гората, са имали по-ниски нива на кортизол - хормон, често използван като маркер за стрес - от тези, прекарали това време в града.

Друго проучване установява намаляване както на сърдечната честота, така и на нивата на кортизол при участниците в гората в сравнение с тези в града. „Стресовите условия могат да бъдат премахнати с горска терапия“, заключават изследователите.

За офис служителите дори погледът към природата от прозореца е свързан с по-ниски нива на стрес и по-висока удовлетвореност от работата.

3. Времето в природата намалява дразненето

Когато дразненето е прекомерно, то се свързва в различна степен с широк спектър от заболявания, включително автоимунни нарушения, възпалителни заболявания на червата, депресия и рак. Прекарването на време сред природата може да бъде един от начините да държите всичко под контрол.

В едно проучване учениците, прекарали време в гората, показват по-ниски нива на дразнене от тези, прекарали време в града. В друго проучване пациенти в напреднала възраст, изпратени на едноседмично пътуване до гората, показват намалени признаци на дразнене, както и някои признаци, че пътешествието в гората има положителен ефект върху тяхната хипертония.

4. Природата помага да се справим с умората

Знаете ли това чувство, когато мозъкът ви изглежда плаче за милост? Изследователите наричат ​​това „умствена умора“.

И можете да подредите ума си, като го изложите на регенеративна среда, което изследванията показват, че обикновено означава красива гледка към природата. Едно проучване установи, че психическата енергия на хората се възстановява дори когато те просто разглеждат снимки на природата. 

Изследванията също така показват, че естествената красота може да вдъхне чувство на възхищение, което е един от най-сигурните начини да изпитате засилване на интелигентността.