От първостепенна важност по това време на годината е охлаждащата смес. Вашето превозно средство се нуждае от подходяща защита от замръзване, когато температурите на околната среда падат под нулата в продължение на няколко месеца. Стандартната препоръка е смес от 40%- 60% охлаждаща течност спрямо вода, която ще осигури защита от замръзване до минус 10 до минус 60 градуса.

 

Всяка смес от 60%, или повече процента охладителна течност може да доведе до сгъстяване на сместа при много ниски температури и намаляване на ефективността на охладителната система. Смес от 50/50 ще предпази системата от замръзване до 34 градуса под нулата.

Препоръчва се използването на оптичен рефрактометър за проверка на съотношението охладителна течност/вода, вместо хидрометър, поради неговата точност, скорост и простота.

 

Това е лесната част. Избирането на типа охлаждащ елемент, който се използва от автомобила, може да е сложен процес и да има по-сериозни последици, ако го направите погрешно. Беше лесно, когато всичко, което имахме, беше традиционните ниско силикатни охладители.

 

Днес имаме няколко вида охладители, които се използват често при дизеловите двигатели с тежък режим на работа. Те обикновено се различават по цвят, но това невинаги е надежден ориентир. Има фирми, които разграничават своите видове продукти по цвят. За съжаление, има някои производители, които използват три различни цвята за същата течност, или технология. Това може да създаде проблеми. 

 

Използване на неподходяща охладителна течност.

Ако по невнимание смесите червена охлаждаща течност с органична киселина и зелен конвенционален охладител, няма да имате никакви проблеми по отношение на ключовите параметър. Продуктът все още ще охлажда двигателя и ще имате замразяване и предпазване от кипене. По този начин обаче започвате да смесвате химикали и няма да получите оптимални резултати от охлаждащата течност. 

 

Повечето производители на охладители казват, че смес от, до 15% от различен тип охлаждаща течност няма да причини никакви проблеми. Ако имате повече от това, трябва да обмислите промиването на системата и възстановяването на охлаждащата течност, която искате да влеете в двигателя.

 

Смесване може да се получи, когато има изтичане в системата и водачът непрекъснато добавя добавка за охлаждане, която вероятно ще е от грешен тип.

Омир Хог, управител на сектор техническото развитие в „TA Petro Stopping Centers" , казва, че някои от охлаждащите течности са съвместими помежду си, но не всички.

 

"Защитата на металите всъщност е големият въпросът днес", обяснява Хог. "Тези охлаждащи течности са формулирани с адитивни опаковки за предотвратяване на корозията на кавитацията на бутилките с цилиндрични втулки. Различните производители на оригинално оборудване използват различни подходи към това, така че техните препоръки за охладителната формула могат да бъдат различни. "

Хог цитира компанията Detroit Diesel, която постепенно се отдръпва от нитритните охладители с удължен живот.

"Те традиционно използват червените охладители с удължен живот, но са решили да преминат към формулировка с продължителен живот без нитрити", казва Хог.

 

Тази смяна има много общо с въвеждането на алуминиеви радиатори в тежкотоварния сектор.

Тези радиатори са сглобени чрез процес, наречен спойка с контролирана атмосфера, а някои от охлаждащите течности на пазара ще реагират с повърхността на заваръчния шев и няма да работят добре. Несъдържащите нитрити флуиди са по-съвместими с новите дизайни на радиаторите.

 

Изборът на охлаждащата течност вероятно е решен от производителите на камиона, на който работите, но въпреки това поддържането на охлаждащата течност изисква малко повече допълнителна бдителност.

 

Проверка на системата

С голямото топлинно натоварване на днешния двигател, дори и в студено време, необходимостта от поддържане на охладителната система никога не е била по-натоварена. Това означава, че цялата система се нуждае от профилактични прегледи  няколко пъти в годината. Неща като капаци на вентилаторите могат да работят свободно с течение на времето, компрометирайки въздушния поток през сърцевината на радиатора и евентуално да застрашат остриетата на вентилаторите при най-лошия сценарий.

И разбира се, ремъците също са от решаващо значение за правилното функциониране на охладителната система и на някои други компоненти.

 

Типовете ремъци, които се използват днес, са много по-различни от старите неопренови ремъци, а техните признаци за износване и индикатори са различни. Поради тази причина е много по-трудно да се каже състоянието на ремъка с просто око. 

 

Охлаждащата течност ще заври при по-висока температура, когато е под налягане. Ако капачката позволява налягането да падне, двигателят прегрява, точно както при работа на двигателя на по-високи обороти. 

 

Когато температурите се понижат най-вероятно ще се появят течове, защото металът на двигателя е прикрепен към охладителните маркучи. Когато металът се свие, скобите може да не се окажат толкова здрави и могат да започнат да изпускат течност.

 

Добре е да се направи една проверка на въртящия момент на скобите, като внимавате да не ги затегнете, когато е наистина студено. Металът на двигателя ще се разшири отново, когато се нагорещи, а ако скобата е прекалено стегната, разширяващата се метална арматура може да захване скобата.

 

Накрая, имайте предвид, че повечето производители на двигатели твърдят, че около 40% от големите повреди на двигателя днес са свързани с охлаждащата течност и най-вече лоша поддръжка на охладителната система. Така че не подценявайте този аспект и подходете сериозно. 

 

Не отлагайте, а още сега си вземете висококачествен антифриз от https://autoo.bg/cat-антифриз, където ще откриете богат асортимент от видове, подходящи за всички видове автомобили.