Доказано е, че цветовете влияят върху психологическото състояние на човека. Това не пропуска и сградите, независимо дали става въпрос за интериор или екстериор. Това остава средство, което влияее първосигнално върху сетивата ни. С навлизането на технологиите, цветовете вече притежават все повече и физични характеристики, като например начин на поглъщане или отразяване на светлината в една сграда, като по този начин създава определен психологически ефект.

     

1. Екстериор на сгради и цветове

 

В райони с високи положителни температури, където слънцето грее силно, архитектурата е основно в светли тонове на фасадите. Причината е в отражението на слънчевите лъчи, които се пречупват и отразяват светлината и не позволяват нейното нагряване. Така сградата позволява да има по-добра изолация от външните влияния на слънцето.

При по-тъмните цветове слънчевите лъчи задържат топлина и акумулират по-високи температурни стойности на външната фасада. Предимно по-тъмните тонове се избират в райони, където климата е по-суров и инфрачервените лъчи са рядкост и затова с оптимални архитектурни приложения.

 С новите технологии съществуват и цветове, които при нанасяне отразяват слънчевата енергия. При тях цветовата гама зависи само от личните предпочитания и възможности, тъй като тяхната цена е малко по-висока от обичайната.

 

  1.        2. Интериор на сгради и цветови решения
  2.  

 Светлите тонове в интериора на дома отразяват повече светлината и спестяват нуждата от изкуствена такава. Но те са подходящи по скоро при липса на достъп на достатъчна светлина в помещенията или при северно изложение. Ако имате големи витринни прозорци, съчетани със светли тонове с южно или източно изложение рискувате да получите прекалено количество топлина и светлина, което също не е комфортно решение, особено през летните дни. Ако преобладават правилно, но повече тъмни цветове, това също въздейства сетивно върху психологическото ни състояние, а и увеличава нуждата от допълнително изкуствено осветление.

 Баланса между топли и тъмни тонове е най практичното цветово решение за дома.  

 Повече за фасадни решения на сгради, както и повече информация за строителни услуги за Варна и област може да видите на сайта и блога на строителна фирма МД-90 за Вас - www.md90.biz