До скоро се смяташе, че твърдите и високи обувки помагат на детето да запази крака си в стабилна позиция. Днес все повече лекари ортопеди са склонни да се съгласят, че по-малко е повече, когато става въпрос за обувки в първите няколко години от живота.

Костите в крака на бебето са меки и продължават да се втвърдяват до навършване на около 5-годишна възраст, въпреки че краката на децата продължават да растат в тийнейджърските си години. На теория твърдите обувки биха могли да попречат на меките кости да се развиват правилно.

Също така, по-твърдите подметки могат да направят вървенето трудно, защото обути с тях крачетата стават по-тежки, и се спъват лесно.

Преди бебето да започне да ходи, босите крака или чорапите са най-доброто решение, макар че и на всякакъв вид обувки може да се носи за украса или за запазване на топлината. 

След като бебета започват да правят първите си стъпки, ходенето боси е най-доброто решение, защото те се учат да ходят и да балансират по-добре, когато могат да използват пръстите на краката си, за да се захващат. 

Когато децата започнат да ходят навън се нуждаят от по-голяма защита. Добре е обувките които изберем да са с подметка, която може да се огъне на 90º или повече. Изберете гъвкави обувки, които можете да се огъват на половина. Горната част на обувката, трябва да е изработена от мека материя, така че стъпалото да може да се огъва лесно и материалът да не нарани нежната детска кожа.

Затворените обувки са за предпочитане, дори през лятото, защото децата са склонни да плъзгат пръстите на краката си напред и може да се наранят в по-отворени сандали.

 

С идеята да се доближат максимално до ходенето бос са създадени т.нар. минималистични обувки. Ето няколко неща, които ги отличават от стандартните такива:

► гъвкава и тънка подметка;

► достатъчно място за движение на пръстите;

► нямат твърди елементи, които да фиксират петата или да ограничават свободното движение на крака;

Изследване, направено сред децата, проходили боси или в минималистични обувки показва:

 • По-голяма здравина и гъвкавост на мускулите на краката

 • По-силен и укрепнал глезен

 • Подобрен баланс

Вече и в България може да намерите минималистични обувки и да осигурите естествено развитие на крачето на своето дете. Предлагат се от онлайн магазин Обущета за малки крачета