Професионални инструменти - употреба и видове

 

 

Какво е необходимо, за да наречем майстор човек, работещ и създаващ с ръцете си? Уменията и опитът в различни видове дейности са водеща характеристика. Познанията за спецификата на работата и за това какви точно уреди и техники да се използват са ключови. А не на последно място идва и оборудването. Истинският майстор извършва своя труд с професионални инструменти, независимо в коя сфера е неговата специалност - строителство, монтажни дейности, ремонти, преустройство, поддръжка и други.

 

Само апаратура на топ ниво дава възможност за разгръщане на придобитите умения и за изпълнение на задачите до съвършенство.

 

Кои са основните уреди, които влизат в употреба на професионалистите?

 

- Пробивни машини - различни видове бормашини;

- Винтоверти и гайковерти;

- Ъглошлайфи и шлифовъчни машини;

- Дървообработващи инструменти - циркуляр, електрическо ренде, прободен трион и т.н.;

- Измервателни уреди и приспособления - лазер, ролетка, удължителни тръби и други.

 

Говорим за висококачествени уреди, произведени от лидери в индустрията на световно ниво като Bosch. Топ класата професионални инструменти се отличават както с възможността да извършат безупречно поставената задача, така и да работят продължително време при високо натоварване без износване и повреда.

 

Какви уреди използват майсторите за пробиване и демонтаж?

 

Вариантите не са малко, тъй като и дейностите се отличават по своята специфика. Обикновената бормашина не е достатъчна, за да се осъществят по-сложни дейности. Когато професионалистът има работа с много твърди материали като бетон или зидария, то на помощ идва вече значително по-мощният перфоратор. Къртачът пък е машина, чието име говори само по себе си - сваля се повърхностен слой от здраво закрепен материал като фаянс например. При този вид инструменти е задължително наличието на ударната функция, тъй като тя дава възможност за пробиване на по-здравите повърхности.

 

Винтовертите също се използват за направата на отвори, но тяхната специфична насоченост е малко по-различна. Да, при поставяне на съответната приставка бормашината също може да завива и развива крепежни елементи. Но винтовертът (или гайковертът) е по-специално разработен в тази насока, като може да се използва и в сфери извън строително-монтажните. Добър пример са центровете за автомобилни гуми, където вече е норма да се работи с акумулаторни уреди за сваляне и поставяне на болтовете.

 

Ъглошлайфът е още един от списъка с професионални инструменти, който доказаният майстор не може да си позволи да няма. Разговорно наричан флекс, този уреди служи за премахване и изрязване на външни слоеве и ръбове. Когато става дума за шлифовъчни машини, там вече по-скоро се има предвид прецизната обработка на повърхностите, и то с ювелирна точност.

 

Измерването и нивелирането са от първостепенна важност

 

Няма как строителството и монтажът да се извършат качествено, ако липсва точното до милиметри измерване. А в наши дни майсторите имат предимството да работят с изключително прецизни лазери, които дават възможност да се проектират идеалните прави линии. Освен за нивелиране, могат да се открият професионални инструменти и за измерване на разстоянията. В това отношение перфектна работа, дори в открито пространство, вършат лазерните ролетки.

 

Не всичко се изчерпва с наличието на първокласни бормашина, винтоверт, ъглошлайф и циркуляр. Професионалистите използват специфични консумативи и приспособления, в зависимост от конкретната задача, която трябва да изпълнят. А вниманието към детайла е сред най-отличителните характеристики на всеки майстор.