Една магия,  наречена „Прованс” 

  1.  

provanc.jpg

       

Малко повече за Прованс - Франция

Средиземноморски стил във Франция, който се е запазил от древността до днес – започва на запад край р.Рона и стига на изток до границите на Италия в продължение на около 250 км. Северната граница на Прованс води началото си от място, което е известно с най-голямото изкуствено езеро в Европа под името Лак де Сер Понсон и продължава на юг в разстояние на 160 км край бреговете на Средиземно море.

Обикновено когато кажем Прованс се сещаме за живописна природа от долини, скалисти хълмове, маслинови гори по склоновете, полета с лавандула, лозя, градини и всичко това обобщено с едно единствено име във Франция. Има толкова красиви места, които сякаш са част от картина. Тук природата и архитектура са в хармония. Села и градове притежават древна история и красота, която ги обединява и създава усещане за непреходност и очарование.

Най-големите градове на Прованс, това са Марсилия (839 000 жители), Ница (345 000), Тулон (166 000) и Екс ан Прованс (139 000). Всеки един от тези градове имат история, която е била писана през вековете, която може да усетиш, докато се разхождаш по калдъръмените тесни криволичещи улички, край високите  зидове на стари замъци, останки от амфитеатри, храмове и т.н.

Градът, който е най-известен с най-голям брой замъци от Средновековието си остава Екс Ан Прованс. Неговото име в превод означава "град на хиляда фонтана" . Както може да се досетите, името му идва от близо хилядата фонтана, разпръснати из града заради множеството минерални извори. Всеки един от тези фонтан символизира неговите създатели и епохата, в която е построен.

Навсякъде красивата природа Прованс е съчетана с разпръснати къщи, които изглеждат много пастирски и естествени със  своите дебели каменни зидове, със суровия вид който имат, без цветове, но сякаш част от този пейзаж винаги. Техният интериор е продължение на външният вид на сградата. Всичко вътре е от естествени материали - масивно дърво, ковано желязо, светли пастелни тонове, което създава един хармоничен и естествен уют на дом.

Една непринудена атмосфера на природа и архитектура, една специфична бохемска елегантност и естествена красота наречена с името „прованс”, едно късче история от древността.

 

За да научите повече  за строителството на къщи в стил "Прованс" у нас, посетете  сайта и блога на строителна фирма МД-90 за Варна и област – www.md90.biz