Регистрацията на фирма е нещо, което според закона можете да направите и сами. За подобно нещо не се изисква ползването на счетоводител. За разлика от други процедури, например подаване на ДДС, което задължително трябва да се прави от опитен счетоводител, основаването на фирма бихте могли да направите и сами.

 

Най-неприятното е, че всичко това изисква известно техническо време, обикаляне по институции и трябва да заделите поне един два дни, и то ако предварително и коректно сте подготвили всички необходими за целта документи.

 

За съжаление, според Account Consult, която е една от най-реномираните счетоводни кантори в София, това често пъти става по-бавно, отколкото човек се надява и може като нищо да се наложи да преминавате през това и повторно на следващия ден. Имайте предвид, че работното време на повечето институции е ограничено и включва допълнително поне час обедна почивка, когато на практика ще трябва и вие да изчакате.

 

Наемане на счетоводна кантора

Хубаво е да помислите дали няма да бъде по-разумно да наемете счетоводна кантора, която да организира целия процес по регистрация на вашата фирма. Имайте предвид, че много фирми предлагат варианта да ви регистрират фирма безплатно, но при условия, че след това ще сте техен клиент.

 

Като цяло и по принцип винаги е най-добре вашият счетоводител или адвокат да познава фирмата ви още от самото начало и да движи вашата дейност от самото ѝ стартиране. Така няма да има “подводни камъни”, всичко ще е в неговите компетенции и ще знае всички подробности около процеса на работа.

 

Предимството за вас ще е, че още от започването ще имате на разположение човек, на който да имате доверие и който ще ви преведе през най-трудните първи месеци от вашата работа.

 

Понякога естеството на бизнеса позволява да се занимавате с воденето на счетоводството на фирмата си сами, но имайте предвид, че ако решите да поемете по този път, ще имате изключително много трудности. Трябва да знаете предварително, че счетоводното обслужване не е нещо, което ще ви отнема по 5 - 10 минути на ден, а си е постоянна и целодневна работа.

 

При възникване на някакъв казус или проверка от дадена институция например, може да се наложи да отделите цели дни, в които да се занимавате с подготовка за представяне на всичко нужно по проверката. Това означава, че няма да можете да правите нищо странично, включително и да работите.

 

Ето защо, най-добре е да изберете човек или фирма, които да поемат всичко още от самото започване. Ще имате човек, който да създаде успешно фирмата ви, а след това ще можете да работите спокойно.