Сън и сънища

Сънят е илюзия, в която човек участва докато спи. Това е състояние, в което може активно да участваме и представяме ситуации, които са се случвали, искаме да се случат, дори понякога имаме чувството, че сънят ни се сбъдва - така нареченото дежаву.

Интересното е, че след събуждане човек помни едва 50% от съня си и най-вече лошите сънища. Човек се нуждае от съня, защото се смята, че това е активна почивка за мозъка. Той може да ни докара до такива емоции, че дори да плачем или да се смеем на висок глас насън - чрез това изразяваме емоциите, които най-силно са ни впечатлили. Наблюдават се състояния, като сомнамбулизъм, което буквално преведено означава да се разхождаш на сън. Хората, страдащи от сомнамбулизъм, правят странни неща по време на сън, като най-често се разхождат, дори има регистрирани случаи на смърт. В това си състояние човек не сънува.

Противно на нашите очаквания и отдавайки значение на това, което сънуваме, са измислени така наречените съновници - смята се, че всеки сън има точно определено значение. Има и някои интересни факти за сънищата, които са верни и любопитни:

1. Пет минути, след като се събудим, забравяме половината от съня си, а след още пет почти целия сън - затова често казваме, че не сме сънували нищо.

2. Няма човек, който не сънува - освен при случаи с тежки психически разтройства. Ако си мислите, че не сте сънували грешите - просто сте забравили.

3. Незрящите хора също сънуват, макар да не са виждали образи на хора и предмети. Сънищата им се състоят от миризми, звуци и усещания.

4. Мозъкът ни не може да си измисли образи - когато сънуваме лица, то задължителна сме ги виждали някъде, макар и да не си спомняме за това. Подсъзнателно лицето се е запечатало в мозъка ни, въпреки че не сме отдали значение на това.

5. Сънищата са разноцветни - Не всички сънуваме в "цвят лилав". На 12% от хората сънищата им са черно - бели.

6. Средно статистическите проучвания и изследвания показват, че на една нощ сънуваме около 1 до 2 часа. През останалото време мозъкът активно почива.

7. Страхът е чувството, което най-силно преобладава в сънищата ни. Негативните емоции са водещи пред тези, които ни радват на подсъзнателно ниво - странно!

8. Изненада! Установено е, че докато сънуваме можем да получим истински оргазъм. Влиянието на еротичните сънища  е много силно.

9. Има твърдение, че докато човек хърка не сънува, но досега този факт няма научно потвърждение.

10. В сънищата на жените присъства еднакъв брой представители на двата пола, докато в тези на мъжете присъстват повече... мъже!

11. Доказано е, че животните също заемат определена поза за сън и сънуват - какво ли - може само да гадаем!