Твърди се, че за да бъдем здрави трябва да получаваме не по–малко от 30% от енергийната стойност на храната си за сметка на мазнините. Тоест длъжни сме да изяждаме около 80 – 100 г. мазнини дневно, но не в чист вид, а като съставна част от различните хранителни продукти.

От друга страна обаче на лице е и факта, че прекомерната употреба на мазнини (особено наситени) е доста вредна за здравословното ни състояние. Именно това преяждане с мазни храни е в основата на едно много коварно заболяване, каквото е атеросклерозата. При тази болест се получава частично или пълно запушване на кръвоносните съдове.

Проучванията са установили, че ако изключим излишните мазнини ще намалим драстично образуването на атеросклеротични плаки по стените на артериите - дори е възможно пълното им изчезване. Повишените нива на холестерола са сигнал, че количеството консумирани мазнини трябва да бъде намалено.

За нормално се смята нивото на холестерола да е 200 мг. на 100 мл. кръв. Ето какво трябва да направим за да поддържаме холестерола си в препоръчителните норми:

1. Броят на консумираните яйца трябва да бъде ограничен до 1 – 2 седмично;

2. Използвайте растителни мазнини вместо масло;

3. Заменете пълномасленото мляко с обезмаслено или поне нискомаслено;

4. Ограничете пърженото или още по–добре – откажете се изцяло от него. Когато пържим хранителните продукти увеличаваме значително количеството на наситените мазнини. Препоръчително е да приготвяте храната си на пара или да използвате по–щадящ начин на кулинарна обработка, какъвто е задушаването.

5. Не яжте месо два поредни дена – това е едно просто правило, което ако следвате ще намалите консумацията на мазнини съдържащи се в месните продукти. Ако все пак не можете да се лишите от всекидневната консумация на месо, добре е поне да изрязвате всяка видима мазнина и да го приготвяте, така че останала мазнина да се стопи в процеса на кулинарната обработка.

6. Сведете употребата на сланина, бекон и кренвирши до минимум. Тези продукти съдържат доста наситени мазнини и ако можете напълно да ги изключите от менюто си ще е най–добре.

7. Купувайте месо в малки количества и съответно малката месна порция допълвайте с повече зеленчуци – това е един компромисен вариант за страстните почитатели на месото.